Αποφασισμένες να διατηρήσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια επ’ αόριστον εμφανίζονται οι πέντε επισήμως αναγνωρισμένες πυρηνικές δυνάμεις, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri), το οποίο επικαλείται σχέδια εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων.

«Εχουμε πυρηνικά και τα αναπτύσσουμε» (Πηγή: cns.miis.edu)

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα -οι πέντε νομίμως αναγνωρισμένες πυρηνικές δυνάμεις, όπως ορίζονται στη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (ΝΡΤ)- είτε αναπτύσσουν ήδη είτε σχεδιάζουν να αναπτύξουν νέα πυρηνικά όπλα και αντίστοιχα συστήματα υποστήριξης, αγνοώντας ουσιαστικά τη συνθήκη. Στις αρχές του 2013 οκτώ χώρες -ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν και Ισραήλ- κατείχαν συνολικά 17.265 πυρηνικές κεφαλές, επιχειρησιακές και μη. Αν και καταγράφονται κατά τόπους ορισμένες μειώσεις πυρηνικών κεφαλών, για παράδειγμα σε ΗΠΑ και Ρωσία, υπάρχουν, από την άλλη, αυξήσεις σε χώρες όπως η Κίνα, το Πακιστάν και η Ινδία, με τις δύο τελευταίες να ενισχύουν τόσο τα αποθέματα όπλων όσο και τις ικανότητες αξιοποίησής τους μέσω πυραυλικών συστημάτων.

Το ζήτημα δεν είναι, επομένως, μόνο η ποσότητα των όπλων, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων που αφορά όλες τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις και δείχνει ότι δεν έχουν την πρόθεση να απαρνηθούν τα πυρηνικά όπλα. Οπως επισημαίνει η ερευνήτρια του Sipri Σάνον Κάιλ, «άλλη μια φορά, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις που να γεννούν ελπίδες ότι οι χώρες-κάτοχοι πυρηνικών όπλων είναι πραγματικά πρόθυμες να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια. Τα μακροπρόθεσμα προγράμματα εκσυγχρονισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη στις χώρες αυτές δείχνουν ότι τα πυρηνικά όπλα εξακολουθούν να αποτελούν δείκτη διεθνούς κύρους και δύναμης».

Το ινστιτούτο κάνει, εξάλλου, λόγο για μέτρια και αργή πρόοδο στη μείωση των αποθεμάτων χημικών και βιολογικών όπλων, επισημαίνοντας ότι ΗΠΑ και Ρωσία δεν κατέστρεψαν όλα τους τα χημικά όπλα το 2012, όπως είχαν υποσχεθεί, και ότι η Συρία απειλεί να χρησιμοποιήσει τα δικά της σε περίπτωση ξένης επέμβασης. Οσο για το εμπόριο των συμβατικών όπλων, αυξήθηκε μεταξύ του 2003 και του 2012 κατά 17% όσον αφορά τα μεγάλα οπλικά συστήματα. ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Κίνα ήταν την τελευταία πενταετία οι μεγαλύτεροι προμηθευτές συμβατικών όπλων, αντιπροσωπεύοντας το 75% των παγκόσμιων εξαγωγών.

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

enet.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: