Η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει διαπραγματεύσεις για να αποκρατικοποιήσει τη διεύθυνση του υπουργείου Άμυνας, η οποία είναι αρμόδια για τις αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις υπερβάσεις κόστους και τις καθυστερήσεις.

Ωστόσο, την ώρα που η αμυντική βιομηχανία υποστηρίζει σθεναρά την μεταρρύθμιση αυτή, εκφράζονται φόβοι για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων καθώς ορισμένες από τις επιχειρήσεις ήδη είναι εργολήπτες ή έχουν αναλάβει συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας ή προμηθευτών του. (Φωτ: gov.uk)

Περίπου 20 εταιρείες του ιδιωτικού τομέα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Διεύθυνσης Αμυντικού Εξοπλισμού και Υποστήριξης, η οποία διαχειρίστηκε σχεδόν τον μισό προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας πέρυσι, που ανήλθε συνολικά στα 34,4 δισ. λίρες (39,7 δισ. ευρώ).

Η κυβέρνηση θα επιλέξει τώρα τις εταιρείες για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

Εάν η ιδιωτικοποίηση αυτή προχωρήσει, η Βρετανία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα αναθέσει σε έναν εξωτερικό προμηθευτή τις προμήθειες όπλων από εταιρείες όπως η BAE Systems και η Finmeccanica, σύμφωνα με την εξειδικευμένη εταιρεία IHS Jane’s.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας προβλέπει να δαπανήσει για στρατιωτικούς εξοπλισμούς 159 δισ. λίρες (183 δισ. ευρώ) μεταξύ 2012 και 2022.

Σύμφωνα με πηγές, ανάμεσα στις εταιρείες που διεκδικούν τη σύμβαση είναι πολυεθνικές όπως η Bechtel, η CH2M Hill και η Balfour Beatty, που ειδικεύονται στην άμυνα και στα κατασκευαστικά έργα, καθώς και δύο εταιρείες συμβούλων, η PricewaterhouseCoopers και η Deloitte. Ακόμη, στον διαγωνισμό θέλουν να λάβουν μέρος επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπως οι Fluor, URS, KBR και SAIC. Ανάμεσα στις βρετανικές επιχειρήσεις που διεκδικούν συμμετοχή είναι οι WS Atkins, Capita, PA Consulting, QinetiQ και Serco, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ορισμένες από τις βρετανικές επιχειρήσεις αναμένεται να σχηματίσουν κοινοπραξίες με αμερικανικές.

Τον Ιούνιο, ο υπουργός Αμυνας Φίλιπ Χάμοντ, παρουσιάζοντας το σχέδιο που προβλέπει ότι η διεύθυνση αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού θα παραμείνει κρατική αλλά θα διευθύνεται από έναν εξωτερικό προμηθευτή, είπε πως πρόκειται για «ένα τεράστιο βήμα» για το υπουργείο Αμυνας.

kathimerini.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: