Στη φωτογραφία ο Α/ΓΕΝ ανταλλάσσει χειραψία με τον μοναδικό επιζών -ναύτη αρμενιστή τότε- 87χρονο σήμερα κ. Αθανάσιο Αδριανάκη. (Φωτ: ΓΕΝ)

Στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στη Λέρο με αφορμή την 70η επέτειο από τη βύθιση του Αντιτορπιλικού (Α/Τ) «Βασίλισσα Όλγα», παρέστη την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λίτσα ΠΝ.

Μετά τη δοξολογία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων στο Λακκί της Λέρου. Στη συνέχεια, ο κ. Δαβάκης επιβιβάστηκε στην Κανονιοφόρο (Κ/Φ) «Μαχητής» και αφού μετέβη στο σημείο όπου στις 26 Σεπτεμβρίου του 1943, μετά από γερμανική αεροπορική επιδρομή, βυθίστηκε το Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα», έρριψε στη θάλασσα δάφνινο στεφάνι στη μνήμη του κυβερνήτη και των 72 μελών του ένδοξου πληρώματός του.

Στην τελετή παρέστη επίσης ο μοναδικός επιζών -ναύτης αρμενιστής τότε- 87χρονος σήμερα κ. Αθανάσιος Αδριανάκης, καθώς και συγγενείς των μελών του ηρωικού πληρώματος του Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα» που απωλέσθησαν κατά τη βύθιση του πλοίου.

Μετά το πέρας της σεμνής τελετής, ο κ. Δαβάκης δήλωσε:

«Κλείνουμε όλοι σήμερα, ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες του «Βασίλισσα Όλγα», που πρόσθεσαν με τη θυσία τους μία ακόμη χρυσή σελίδα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού μας, την περίοδο που η πατρίδα μας, έδινε το δικό της ηρωικό παρόν κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Πέρασαν εβδομήντα χρόνια από τότε που οι γενναίοι αγωνιστές του «Βασίλισσα Όλγα» απέδειξαν για μία ακόμη φορά, ότι ήταν φυσικοί διάδοχοι του Θεμιστοκλή, του Κανάρη, του Παύλου Κουντουριώτη, όπως άλλωστε και οι συναγωνιστές τους, Ιατρίδης, Λάσκος, Τούμπας και τόσοι άλλοι, που έγραψαν μεγάλα κεφάλαια στη θρυλική ιστορία του «κατά θάλασσαν» μαχόμενου ελληνισμού, στο Β´ Παγκόσμιο πόλεμο.

Αιωνία τους η Μνήμη».

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: