Το Atlantique 2 είναι ενα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) επιτήρησης μεγάλου βεληνεκούς, περιπόλου και ανθυποβρυχιακού πολέμου. Στη φωτογραφία Atlantique 2 του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. (Πηγή: wikimedia.org)

Στο πλαίσιο μίας νέας σύμβασης μεταξύ της γαλλικής υπηρεσίας αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement) και των εταιρειών Dassault Aviation (DA) και Thales ο στόλος των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) Atlantique 2 (ATL2) του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας πρόκειται να ενταχθεί σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

Το πρόγραμμα προβλέπει την τοποθέτηση νέων συστημάτων αποστολή σε δεκαπέντε αεροσκάφη, τα οποία (συστήματα) θα βελτιώσουν και θα ενισχύσουν τις δυνατότητες των ATL2 στην αντιμετώπιση νέων απειλών σε όλες τις καιρικές συνθήκες και αντίστοιχα στις στρατηγικές αποστολές αποτροπής και ασύμμετρες συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται «αθόρυβα» και «αόρατα» υποβρύχια, ταχύπλοα σκάφη και επίγεια οχήματα.

Οι νέας γενιάς τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν και ενσωματωθούν θα περιλαμβάνουν νέο τακτικό σύστημα αποστολή με νέους σταθμούς οθονών. Οι βελτιώσει αυτές θα επεκτείνουν το όριο επιχειρησιακής χρησιμοποίηση του στόλου μέχρι το 2030.

Η DA θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του κεντρικού συστήματος συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού αποστολής LOTI (επιχειρησιακό λογισμικό), το οποίο αναπτύσσει η εταιρεία DCNS, όπως επίσης και για την εγκατάσταση υποσυστημάτων αλλά και την μετατροπή και προετοιμασία ενός πρωτοτύπου για τις πτητικές δοκιμασίες αξιολόγησης.

H Thales θα αναπτύξει το ραντάρ/ σύστημα ταυτοποίησης φίλιου ή εχθρικού (IFF) και το τελευταίας γενιάς ακουστικό σύστημα (STAN). Το ραντάρ θα διαθέτει τεχνολογία η οποία θα βασίζεται σ’ αυτή που χρησιμοποιήθηκε για το ραντάρ του μαχητικού αεροσκάφους Rafale.

Το υποσύστημα STAN θα λαμβάνει σήματα από τα υπάρχοντα και μελλοντικά συστήματα ηχοσημαντήρων (sonobuoys), θα πραγματοποιεί ανίχνευση στόχων στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου έτους συχνοτήτων και θα καθιστά δυνατή την αντιμετώπιση απειλών νέου τύπου.

Αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Atlantique 2. (Φωτ: dassault-aviation.com)

Η εταιρεία DCNS θα εξελίξει το λογισμικό LOTI, το οποίο θα δώσει στα ATL2 τη δυνατότητα επιτήρησης της συνολικής τακτικής κατάστασης βάσει των δεδομένων από τις υπο ανάπτυξη τορπίλες, πυραύλους και άλλα οπλικά συστήματα.

Το συγκεκριμένο δικτυοκεντρικό σύστημα παρέχει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης πολλών χειριστών ταυτόχρονα.

Η ανάπτυξη των αναβαθμισμένων τακτικών σταθμών οθονών και η διαχείριση των εργασιών εκσυγχρονισμού του αεροσκάφους, θα πραγματοποιηθεί από τη γαλλική υπηρεσία υποστήριξης στρατιωτικών αεροσκαφών SIAѐ.

To πρώτο αεροσκάφος ATL2 παραλήφθηκε από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το αεροσκάφος χρησιμοποιείται κυρίως για την εκτέλεση αεροπορικών αποστολών υποστήριξης των Γαλλικών Ένοπλων Δυνάμεων (για τη στρατηγική ναυτική δύναμη FOST και τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους) και τις υπόλοιπες στρατιωτικές αποστολές της Γαλλίας σ’ένα περιβάλλον σύνθετων απειλών.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: