Η αποστολή της άσκησης «Cyber Coalition 2013» είναι να ελεγχθεί η δυνατότητα προστασίας των δικτύων του ΝΑΤΟ από κυβερνοεπιθέσεις. (Φωτ:NATO)

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) από 26 έως 28 Νοεμβρίου 2013 διεξάγεται η άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ με την ονομασία “Cyber Coalition 13”.

Σκοπός της άσκησης είναι η εξάσκηση των κρατών μελών της συμμαχίας στις διαδικασίες εντοπισμού, αναφοράς και αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων σε όλα τα επίπεδα (στρατηγικό-επιχειρησιακό-τακτικό), καθώς και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τόσο σε θέματα συνεργασίας μεταξύ Εθνικών φορέων αλλά και μεταξύ των Κρατών-Μελών.

Σε εθνικό επίπεδο στην άσκηση , η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2008,συμμετέχουν η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ, επιτελείς των Διευθύνσεων Πληροφορικής των Γενικών Επιτελείων, καθώς και λοιποί δημόσιοι φορείς κυβερνοάμυνας και εθνικοί πάροχοι διαδικτύου.

H ΝΑΤΟική άσκηση κυβερνοάμυνας Cyber Coalition 2013 ξεκίνησε στην Εσθονία με τη συμμετοχή 400 ειδικών αναλυτών και εκπροσώπων από 27 χώρες του ΝΑΤΟ, της Φινλανδίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση κυβερνοάμυνας που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη και σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας, αποτελεί μέρος της εφαρμογής της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Αμυντική Υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα.

Από το 2007 που η Εσθονία υπέστη μία μεγάλης έκτασης κυβερνοεπίθεση, οι κυβερνήσεις της χώρας ζητούν την ίδρυση μίας διεθνής δύναμης κυβερνοασφάλειας. Η Εσθονία είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για τις επιθέσεις αυτές κάτι που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: