Γάλλοι στρατιώτες στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί. Η Γαλλία ανέπτυξε, την 7η Δεκεμβρίου 1.600 στρατιώτες της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. (Φωτ: theepochtimes.com)

Τα γαλλικά στρατεύματα εξακολούθησαν και χθες τον αφοπλισμό χιλιάδων ανταρτών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μετά τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες πολίτες και ενέσπειραν τον πανικό.

Ωστόσο, το Παρίσι προειδοποιεί ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς οι αντάρτες του διαλυμένου πλέον Κινήματος Σελέκα εγκαταλείπουν όπως μπορούν τον οπλισμό τους και ντύνονται με πολιτικά ρούχα προκειμένου να περάσουν απαρατήρητοι, ενώ κατά καιρούς σημειώνονται και αψιμαχίες με τις δυνάμεις του στρατού.

Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων, ανακοινώνοντας την έναρξη της επιχείρησης αφοπλισμού των ανταρτών, τόνισε ότι η διαδικασία βαίνει καλώς παρά την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε οπλίτες του στρατού και αντάρτες κοντά στο αεροδρόμιο. Και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς τόνισε ότι ο αφοπλισμός των ανταρτών δεν πρόκειται να είναι μια εύκολη υπόθεση.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει 1.600 στρατιώτες στην πρώην αποικία της, όπου επικρατεί το χάος από τη στιγμή που οι αντάρτες κατέλαβαν την εξουσία, ενώ υπάρχουν χιλιάδες καταγγελίες για βιασμούς και δημόσιες εκτελέσεις.

[youtube=http://youtu.be/3rO_Q1LDCYM]

Ο Λοράν Φαμπιούς τόνισε ότι ο αρχηγός του κινήματος των ανταρτών Σελέκα, Μισέλ Ντζοτόντια, ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο του μεταβατικού προέδρου, είχε ζητήσει από τους άνδρες του να παραδώσουν τον οπλισμό τους αλλά πολλοί από αυτούς αυτονομήθηκαν και επιδίδονται σε εκστρατεία τρόμου στην ύπαιθρο.

Κατά το τελευταίο τριήμερο, ταραχές λαμβάνουν χώρα και στην πρωτεύουσα Μπανγκούι όπου σκοτώθηκαν περί τους τετρακόσιους πολίτες. «Εξηγήσαμε σε όλους μέσω του ραδιοφώνου και όλων των άλλων διαθέσιμων μέσων ότι πρέπει να επιστρέψουν τα όπλα τους», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι αν δεν αποδώσει η έκκληση, θα χρησιμοποιηθεί βία.

Τέλος, ο Λοράν Φαμπιούς τόνισε ότι το κόστος της γαλλικής επέμβασης είναι ελάχιστο καθώς οι Γάλλοι στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή προέρχονται από άλλες γειτονικές βάσεις.

kathimerini.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: