Αποστολή του 2ου ΚΕΠ είναι η άρτια οργάνωση και κάλλιστη αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων που του έχουν διατεθεί, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη διαβίβαση διευκρινισμένης Αεροπορικής Εικόνας στον υπεύθυνο Αεράμυνας της Χώρας, η επιτυχής εκτέλεση των λειτουργιών Αεράμυνας και η επιτυχής έκβαση των Εθνικών και Συμμαχικών Διακλαδικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα υφιστάμενα Σχέδια και το Αεροπορικό Δόγμα. (Πολεμική Αεροπορία)

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, επισκέφθηκε το 2ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ), στην Πάρνηθα.

Η Μονάδα συγκροτήθηκε στα τέλη του 1955, με έδρα το Καβούρι, όπου λειτούργησε ως εκπαιδευτική Μονάδα μέχρι τον Αύγουστο του 1956 με τα περιορισμένης δυνατότητας RADAR έρευνας και ύψους, τύπου TPS–1E και TPS–10D αντίστοιχα.
Το 1957, τα ανωτέρω RADAR αντικαταστάθηκαν με τα μεγαλυτέρων δυνατοτήτων FPS–8 έρευνας και FPS–6 ύψους.

Ο κ. Αρχηγός, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Μονάδας συνοδευόμενος από τον Διοικητή της, Σμήναρχο (ΕΑ) Γεώργιο Ανδρέου, ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή της, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό.

Όλες φωτογραφίες είναι ιδιοκτησία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το 1958 η Μονάδα μεταφέρθηκε στη θέση «Καραβόλα» του όρους Πάρνηθα, όπου λειτουργεί έως σήμερα. Το 1976 η Μονάδα εντάχθηκε στο σύστημα NATO AIR DEFENSE GROUND ENVIRONMENT (NADGE). Τον ίδιο χρόνο έγινε και η εγκατάσταση του RADAR ύψους S–269.

Το 1984 η Μονάδα εντάχθηκε στο ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ μέσω του εξελιγμένου συστήματος NAEGIS. Το 1994 ολοκληρώθηκαν τα έργα εκσυγχρονισμού της Μονάδος που περιλάμβαναν την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, την αναβάθμιση ηλεκτρονικών συστημάτων, Radar, επικοινωνιών και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Το 1997 τοποθετήθηκε εξελιγμένο σύστημα λήψης ιχνών από άλλες Μονάδες. Το 2001 – 2002, στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας με τις Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας καθώς και για την υποβοήθηση του έργου της διευκρίνησης, εγκαταστάθηκαν συστήματα λήψης πληροφοριών που αναβάθμισαν τις δυνατότητες διασύνδεσης της Μονάδος.

Το 2002 η Μονάδα τροποποίησε αποστολή και ρόλο και μετονομάστηκε σε 2ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ), στα πλαίσια της Νέας Δομής του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ).

Το 2003 εγκαταστάθηκε το νέο σύστημα απεικόνισης πληροφοριών, αυξάνοντας τις δυνατότητες στον τομέα της επιτήρησης και του ελέγχου των αεροσκαφών. Το 2006 εγκαταστάθηκε η αναβαθμισμένη έκδοση λογισμικού του συστήματος MASE.

Τέλος, στην παρούσα φάση έχουν λάβει χώρα πολλαπλές αναβαθμίσεις λογισμικού, ηλεκτρονικών και επικοινωνιών.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: