Το πυρηνοκίνητο καταδρομικό πυραύλων Kalinin το 1991. (Wikipeda)

Μετά από αρκετά χρόνια καθυστερήσεων ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής των Ρωσικών πυρηνοκίνητων καταδρομικών.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti (RN) οι εργασίες ανακατασκευής στο Admiral Nakhimov προκειται να αναβαθμίσουν την ισχύ πυρός και θα θέσουν τις βάσεις για την επανενεργοποίηση των βασικών μονάδων του ρωσικού στόλου, τα οποία δεν έχουν εκσυγχρονιστεί από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Το πλοίο, που προηγουμένων είχε το όνομα Kalinin, είναι ένα από τα τέσσερα πυραυλικά καταδρομικά κλάσης Kirov, τα μεγαλύτερα, διεθνώς, πολεμικά πλοία  σε υπηρεσία με Πολεμικό Ναυτικό. Επι του παρόντος, μόνο ένα πλοίο είναι επιχειρησιακό, ωστόσο η Ρωσία σχεδιάζει να επαναφέρει στην ενεργό υπηρεσία και τα υπόλοιπα τρία πλοία, ξεκινώντας το 2018 με το Admiral Nakhimov.

Το RN λέει πως η Ρωσία διαθέτει ένα και μοναδικό αεροπλανοφόρο, το Admiral Kuznetsov, το οποίο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αποστολή στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η ναυπηγική εταιρεία Σεβμας, η οποία έχει αναλάβει να υλοποιήσει τις εργασίες ανακατασκευής, ανακοίνωσε με δελτίο τύπου πως το χρονοδιάγραμμα των εργασιών στο καταδρομικό για το 2014 Admiral Nakhimov έχει ολοκληρωθεί.

Αυτή τη στιγμή γίνεται αφαίρεση του βαρέως εξοπλισμού με σκοπό να μειωθεί το βάρος του πλοίου ώστε να μετακινηθεί από το αγκυροβόλιο του στο ναυπηγείο με τη βοήθεια δεξαμενής ειδικής κατασκευής.

Νωρίτερα, η εταιρεία είχε γνωστοποιήσει πως το καταδρομικό προκειται να εξοπλιστεί με τους υπερηχητικούς, αντιπλοϊκούς πυραύλους πλεύσης P-800 Oniks (SS-N-26), αντιαεροπορικούς πυραύλους που θα έχουν ώς βάση τους S-400 Triumf και οπλικά συστήματα εγγύς προστασίας, τα οποία προορίζονται για την αναχαίτιση εισερχόμενων πυραύλων και αεροσκάφων.

To Admiral Nakhimov ειναι το τρίτο πλοίο της κλάσης Kirov καθελκύστηκε από τη Σοβιετική Ένωσης το 1982, εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1989 και βρίσκεται στη Σεβμας σε καθεστώς ακινησίας  απο το 1999.

5 Σχόλια

 1. defencegreece

  Μιλάμε αυτά τα πλοία έχουν τεράστια ισχύ πυρός
  Στις ανοιχτές θάλασσες είναι ιδανικά

  20 Granit (SS-N-19)
  ADGM S-300F 12 launchers, 96 missiles)
  2×2 SA OSA-MA Total:40
  ADGM Kashtan Total: 192 missiles (24000 cartiges)
  10 Vodopad-NK (SS-N-16) (total: 20)
  Guns:
  2 AK-130 DP (130 mm; R: 28’800 m, 840 rounds)
  8 x 6 AK-630 gattl. AA (6×30 mm; 6’000 rds/m/mount, 48000 rounds)
  ASW:
  1 x 10 RBU-1000 ASW RL (R: 6’000 m, total: 102)
  2 x 6 RBU-Udav-1 ASW RL (R: 1’200 m, total: 40)

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Τρομερό.
   Πιστεύω πως η ύπαρξη ενός και μόνο αεροπλανοφόρου στο Ρωσικό Στόλο υποχρεώνει την Μόσχα να ενισχύσει το στόλο της με την ανακατασκευή-αναβάθμιση Σοβιετικών πλοίων, μετατρέποντας τα σε απόρθητα πλωτά φρούρια με όπλα τελευταίας τεχνολογίας.

   Απάντηση
   • defencegreece

    Από ότι διαβάζω στο παρόν άρθρο στο limitofadvance θα υπάρξει και αναβάθμιση των οπλικών του συστημάτων P 800 Oniks, παράγωγο του S400 για ΑΑ προστασία κ.α
    Το συνολικό εκτόπισμα του πλοίου είναι 28000 τόνοι, όσο ένα μικρό αεροπλανοφόρο (ισπανικό Juan Carlos)!!!

    Υπερεξοπλισμένο πυραυλοφόρο Battlecruiser μοναδικό στον πλανήτη!

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: