Το μέτρο αποκλεισμού της πρόσβασης στον ιστότοπο youtube.com παραμένει σε ισχύ. (szlifestyle.com)

Οι τουρκικές αρχές αψήφησαν δικαστικές εντολές και επιβεβαίωσαν την απαγόρευση του YouTube που επιβλήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση παράνομων ηχογραφήσεων άκρως απόρρητων συνομιλιών σχετικών με την ασφάλεια της χώρας, τις οποίες επικαλέσθηκε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως αποτελούν τμήμα μιας «βρόμικης εκστρατείας» για την ανατροπή του.

Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε χθες το πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση για την ενίσχυση των εξουσιών της ΜΙΤ, της μυστικής αστυνομίας της χώρας, μία ενέργεια που θεωρείται ότι εντάσσεται στη μάχη εξουσίας που δίνει ο Ερντογάν για να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό. Ουσιαστικά ο Ερντογάν επιχειρεί να αναμετρηθεί με τον ισλαμιστή κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει τον έλεγχο της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, οι Αρχές επέβαλαν την απαγόρευση του YouTube στις 27 Μαρτίου, πριν από τις τοπικές εκλογές, έπειτα από εβδομάδες διαρροών στο Ιντερνετ ηχογραφημένων συνομιλιών που φέρεται ότι αποκάλυπταν διαφθορά στο στενό περιβάλλον του Ερντογάν.

Ωστόσο η δημοτικότητα του τελευταίου παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη στις εκλογές. Η τουρκική κανονιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών (BTK) ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα τερματίσει τον αποκλεισμό του YouTube, παρά τις δικαστικές αποφάσεις για την άρση της απαγόρευσης. «Το μέτρο αποκλεισμού της πρόσβασης στον ιστότοπο youtube.com παραμένει σε ισχύ», αναφέρεται σε δήλωση που δημοσιοποίησε στον ιστότοπό της η BTK. Η πρόσβαση στο Twitter είχε επίσης αποκλεισθεί μέχρι που το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε την περασμένη εβδομάδα πως ο αποκλεισμός αυτός παραβιάζει τον νόμο. Την περασμένη Παρασκευή, ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο στην Αγκυρα αποφάνθηκε πως η απαγόρευση του YouTube παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και έδωσε εντολή να αρθούν οι περισσότεροι από τους περιορισμούς, επικαλούμενο την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Στη θέση των περιορισμών αυτών, απέκλεισε την πρόσβαση σε 15 συγκεκριμένα βίντεο. Παρά την προσφυγή ενός εισαγγελέα κατά της άρσης της απαγόρευσης, η οποία κατατέθηκε με την επίκληση λόγων κρατικής ασφαλείας, ένα ανώτερο δικαστήριο της Αγκυρας αποφάνθηκε την Τετάρτη κι αυτό υπέρ της άρσης της γενικής απαγόρευσης του YouTube.

Ωστόσο η BTK ανακοίνωσε πως μολονότι ορισμένοι από τους προσβλητικούς συνδέσμους έχουν αφαιρεθεί, η πρόσβαση σε άλλους αποκλείσθηκε μόνο στην Τουρκία και μπορεί κανείς να τους δει στο εξωτερικό. Η τουρκική αρχή τηλεπικοινωνιών πρόσθεσε πως η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ «επειδή κάποιο από το αναφερθέν περιεχόμενο συνεχίζει να είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο».

Σε μία άλλη εξέλιξη, η τουρκική αστυνομία επενέβη χθες το πρωί στην Κωνσταντινούπολη για να εκδιώξει εργάτες που είχαν καταλάβει εδώ και σχεδόν δύο μήνες το εργοστάσιο συσκευασίας της αμερικανικής εταιρείας Greif-Sanjut, στο οποίο εργάζονταν. Τουλάχιστον 91 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση στη διάρκεια αυτής της βίαιης επιχείρησης, η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών μεταξύ των εργαζομένων αυτής της επιχείρησης, που βρίσκεται στη λαϊκή συνοικία του Χαντίμκιοϊ. Μια μικρή ομάδα εργατών κατάφερε να ανέβει στη σκεπή του εργοστασίου για να καταγγείλει την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Οι περίπου εξακόσιοι εργαζόμενοι του εργοστασίου απαιτούν εδώ και εβδομάδες από τη διεύθυνση μισθολογικές αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

kathimerini.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: