Φωτογραφία απο την τελετή παραλαβής των οχημάτων από την Κροατία. (vecernji.hr)

Φωτογραφία απο την τελετή παραλαβής των οχημάτων MRAP από την Κροατία. (vecernji.hr)

Τριάντα οχήματα «αν­θε­κτι­κά σε νάρ­κες, προ­στα­τευό­με­να α­πό ε­νέ­δρες» (MRAP) MaxxPro για διοικητική χρήση, τα οποία παραχωρήθηκαν δωρεάν από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στη Δημοκρατία της Κροατίας, παραδόθηκαν επισήμως στο Στρατόπεδο «Croatia» στο Ζάγκρεμπ την 7η Απριλίου.

Στην επίσημη τελετή παράδοσης παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Κροατικής Δημοκρατίας Βικτορ Κοπριβνιάκ ο οποίος αντικαθιστούσε τον υπουργό Άμυνας, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Κροατίας Ντράγκο Λόβριτς και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κροατία, Κέννεθ Μέρτεν.

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να δωρήσει 221 οχήματα MRAP, εκ των οποίων τα 162 είναι MRAP M-ATV (οχήματα μάχης), 29 MRAP HAGA ( για ιατρικού σκοπούς) και 30 οχήματα MaxxPro.
Ο Στρατηγός Λόβριτς εξέφρασε την εκτίμηση του προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πολύτιμη προσφορά της, δηλώνοντας πως η παραλαβή των οχημάτων MRAP ήταν μία από τις πολλές περιπτώσεις βοήθειας και παραχωρήσεων στην Δημοκρατία της Κροατίας και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Τα οχήματα θα ενταχθούν αντίστοιχα στην Διοίκηση Υποστήριξης και στο Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων του Κροατικού Στρατού, και προορίζονται για πολεμικές επιχειρήσεις μικρότερης κλίμακας, σε αστικό περιβάλλον, στις οποίες περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις περιπολιών, ασφάλισης οχηματοπομπής, αναγνωρίσεων, MEDEVAC, μεταφοράς προσωπικού, φορτίου και οχήματος διοίκησης.

Το International MaxxPro MPV είναι ένα θωρακισμένο όχημα μάχης που έχει σχεδιαστεί από τη θυγατρική της Navistar International, International Military and Government LLC μαζί με την Ισραηλινή Plasan Sasa, η οποία έχει σχεδιάσει και παράγει τη θωράκιση του οχήματος.

Το όχημα έχει ταξινομηθεί ως Category 1 (MRUV) Mine Resistant Utility Vehicle MRAP και έχει χρησιμοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν για την παροχή υψηλού επιπέδου προστασίας κατά εκρήξεις ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED).

Τα δωρηθέντα οχήματα MRAP. (politikaplus.com)

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: