TOMA CV90105 με πύργο Cockerill XC-8. (CMI)

Κατά τη διάρκεια της διεθνούς αμυντικής έκθεσης Eurosatory 2014 η Βελγική αμυντική βιομηχανία παρουσίασε τον τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό Cockerill CPWS-30 τοποθετημένο πάνω σε σκάφος τεθωρακισμένου 8Χ8 οχήματος BTR-3E.

Ο βαλλιστικά θωρακισμένος οπλικός σταθμός που παρουσιάστηκε, ήταν εξοπλισμένος με ένα αυτόματο πυροβόλο ZTM-L των 30 χιλιοστών και το πλήρως σταθεροποιημένο σύστημα σκόπευσης, ημέρας-νύχτας MPS LR της Sagem.

TOMA ΒΤΡ-3Ε με πύργο Cockerill CPWS-30. (CIM)

Η εταιρεία παρουσίασε επίσης και τον πύργο Cockerill XC-8 τοποθετημένο σε σκάφος ερπυστριοφόρου θωρακισμένου οχήματος CV90 της BAE Systems Hagglunds.

O πύργος που εκτέθηκε  ήταν εξοπλισμένος με ένα ραβδωτό πυροβόλο υψηλής πίεσης των 105 χιλιοστών και ένα συζυγές, ελαφρύ πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών μαζί με ηλεκτροπτικά σκοπευτικά.

Μαζί με τα πιστοποιημένα πυρομαχικά, το πυροβόλο του πύργου μπορεί να εκτοξεύσει το αντιαρματικό καθοδηγούμενο βλήμα Falarick το οποίο αναπτύχθηκε από το κρατικό γραφείο σχεδιασμού Kyiv της Ουκρανίας.

TOMA CV90105 με πύργο Cockerill XC-8 . (CIM)

Αντί του 105 χιλιοστών πυροβόλου, ο πύργος Cockerill XC-8, των δύο χειριστών, μπορεί να εξοπλιστεί με ένα λειόκανο πυροβόλο των 120 χιλιοστών.

Aν απαιτηθεί, ο πύργος μπορεί να δεχθεί πολυβόλα των 12,7 ή 7,62 χιλιοστών για αντιαεροπορική και εγγύς προστασία.

Προηγουμένως, το οπλικό σύστημα XC-8 είχε παρουσιαστεί τοποθετημένο σε ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) K21 της Poosen. Τα ΤΟΜΑ K21 παραδίδονται στο στρατό της Νότιας Κορέας.

Πύργος Cockerill CPWS-30 επί σκάφος BTR-3E. (CIM)

3 Σχόλια

 1. AXEΡΩΝ

  Παρατηρῶ ὅτι το CV-90 ὅλο και συχνώτερα ἐμφανίζεται με ταινιοερπύστριες (band tracks).
  Ἀλλά και το ASCOD-2 ἔλαβε μέρος στις δοκιμές του Δανικοῦ Στρατοῦ με ταινιοερπύστριες,και ἄς σημειωθεί ὅτι οἱ Δανοί ἦσαν οἱ πρώτοι που φόρεσαν τέτοιες ἐρπύστριες στα CV-90 τους που ἐπιχειροῦσαν στο Ἀφγανιστάν.

  Απάντηση
   • AXEΡΩΝ

    Και ὅχι μόνο.
    Χαμηλώτερο ἐπίπεδο θορύβου,ἀλλά και κραδασμῶν,πολύ σημαντικό αὐτό για την ἄνεση του πληρώματος,ἀλλά και λιγώτερες ἀπώλειες ἱπποδυνάμεως,ἐπειδή ἐκλείπουν οἱ ταλαντώσεις των δεκάδων πεδίλων ἀνά ἐρπύστρια,καθώς και το χαρακτηριστικό πλατάγισμα τους στο ὀδόστρωμα-κάθε πέδιλο που «σκάει» στο σκληρό ὀδόστρωμα,ἀντιπροσωπεύει και μία μικρή πέδηση.
    Λιγώτερη ἀντίσταση κυλίσεως,τελικά.
    Συμπερασματικά,οἱ ταινιοερπύστριες ἀποτελοῦν ἔνα συγκερασμό ἀνάμεσα στον τροχό με ἐλαστικό πέλμα,και στην ἐρπύστρια,με τα πλεονεκτήματα και των δύο σε ἰκανοποιητικό ποσοστό,τόσο,ὥστε να θεωρείται ἐπωφελής.
    Ὅμως,ὑπάρχουν και περιορισμοί μηχανικῆς ἀντοχῆς,που δέν ἔχουν μέχρι στιγμῆς ἐπιτρέψει την ἀξιοποίηση στα ἄρματα.
    Το κλειδί ἀπό ὅτι κατάλαβα εἶναι ἡ εἰδική ἐδαφική πίεση του ὁχήματος να περιορίζεται σε περίπου 0,6 χιλιόγραμμα ἀνά τετραγωνικό ἑκατοστό,ὅπως στα Μ-113,CVR-T,CV-90,ASCOD.
    Ὡς μέτρο συγκρίσεως,τα σουηδικά STRV-122 φτάνουν το 1,02,και τα Leo-2 HEL το ὑπερβαίνουν.
    Nομίζω θα βρείς ἑνδιαφέροντα πράγματα στο
    http://www.combatreform.org/bandtracks.htm
    ἄν καταφέρεις να ἀφιερώσεις ὅλον τον ἀπαιτούμενο χρόνο και συνέπεια (ὅχι ὅτι ἐγώ το κατάφερα,δηλαδή.)

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: