Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Ιράν. Το σιιτικό Ιράν είναι εξίσου ανήσυχο με τις ΗΠΑ για την επέλαση της σουνιτικής ISIS σε Ιράκ και Συρία. (telegraph.co.uk)

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνωρίσεων και «τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού», όπως αναφέρεται, φέρεται να στέλνει το Ιράν στην ιρακινή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της προέλασης της τζιχανιστικής ISIS.

Την ίδια ώρα, η προέλαση των ενόπλων συνεχίζεται, με κατάληψη σειράς μικρών πετρελαιοπηγών αλλά και επίθεση στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ιρακινών δυνάμεων.

Όπως αναφέρεουν οι New York Times (ΝΥΤ) επικαλούμενοι αμερικανούς αξιωματούχους, η Τεχεράνη έχει στείλει αναγνωριστικά αεροσκάφη που σταθμεύουν κοντά στη Βαγδάτη. Επιπλέον, συνδράμει την ιρακινή κυβέρνηση με στρατιωτικό εξοπλισμό αλλά και άλλου είδους προμήθειες.

Παράλληλα με την ιρανική υποστήριξη, στη Βαγδάτη ανέλαβαν οι πρώτοι αμερικανοί αξιωματικοί που έχουν σταλεί από την Ουάσινγκτον ως «συμβουλευτικό» κλιμάκιο. Οι δράσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, υπογράμμισαν στους ΝΥΤ οι πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, δεν είναι συντονισμένες.

Την Τετάρτη, οι τζιχανιστές είχαν πάρει υπό τον έλεγχό τους τρεις μικρές πετρελαιοπηγές στο Ατζίλ, ανατολικά του Τικρίτ.

Παράλληλα, η παρουσία της οργάνωσης γύρω από τη Βαγδάτη παραμένει ισχυρή. Η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της χώρας, το λεγόμενο «Στρατόπεδο Ανακόντα» που βρίσκεται 90 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας, δέχθηκε επίθεση με όλμους.

Αυτόπτες μάρτυρες είχαν αναφέρει την Τετάρτη ότι ένοπλες ομάδες είχαν επιτεθεί από τρεις διαφορετικές πλευρές στη βάση.

in.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: