Το G5 βασιζεται στο M113, αλλα έχουν αντικατασταθεί όλα τα αρχικά συστήματα και το αλουμηνενίο σκάφος του όχηματος με νέα ατσάλινα μέρη. Το όχημα διαθέτει πιο ευρύχωρη θέση οδηγού με αλεξίσφαιρο παράθυρο (;) προσφερωντας στον οδηγός πληρη αυτομονία κατα την οδηγηση και πραγματοποιήση ελιγμών με το όχημα. (defense-update.com)

Το G5 βασίζεται στο M113, άλλα, όλα τα αρχικά συστήματα και το αλουμινένιο σκάφος του οχήματος, έχουν αντικατασταθεί με νέα ατσάλινα μέρη. Το όχημα διαθέτει πιο ευρύχωρη θέση οδηγού με αλεξίσφαιρο παράθυρο προσφέροντας στον οδηγό πλήρη αυτονομία στην οδήγηση και πραγματοποίηση ελιγμών με το όχημα. (defense-update.com)

H γερμανική εταιρεία Flensburger Fahrzeugbaugesellschaft (FFG) παρουσίασε το θωρακισμένο, ερπυστριοφόρο, όχημα σπονδυλωτής θωράκισης (PMMC G5) στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων Eurosatory 2014 που ολοκληρώθηκε προσφάτως στο Παρίσι.

Το PMMC G5 έχει προεπιλεγεί από τη Δανία, αναμεταξύ των τεσσάρων πιθανών διαδόχων,για την αντικατάσταση των ξεπερασμένων M113. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθούν το φθινόπωρο του 2014.

Ο κατασκευαστής του ερπυστριοφόρου, ισχυρίζεται πως η προμήθεια των οχημάτων θα είναι η φθηνότερη από όλες τις άλλες επιλογές για τη Δανία, ενώ το κόστος συντήρησης και λειτουργίας θα είναι επίσης χαμηλό λόγω του απλού και ανθεκτικού σχεδιασμού του.

To κοινό σκάφος του οχήματος λόγω της σπονδυλωτής σχεδίασης του με τυποποιημένα εναλλάξιμα στοιχεία αποστολής διατίθεται ο ως όχημα διοίκησης και έλεγχου, γενικής χρήσης, μεταφοράς τεχνιτών, ολμοφόρο, όχημα περισυλλογής, μεταφοράς προσωπικού 12 ατόμων και ασθενοφόρο. Έχει μεικτό βάρος 26,5 τόνων, μήκος 6,2 μέτρων, πλάτος 2,9 μ., και ύψος 2,5 μ. ωφέλιμο φορτίο 8,5 τόνων, χωρητικότητα εσωτερικών χώρων 14,5 m3, μέγιστη ταχύτητα 74 χιλιομέτρων ανά ώρα και μέγιστη αυτονομία 1000 χιλιομέτρων.

Διαθέτει σπονδυλωτή βαλλιστική και αντιναρκική προστασία, αντοχή σε εκρήξεις και εργονομικά καθίσματα, πλήρως ενσωματωμένο σύστημα ΧΒΡΠ και σουίτα κλιματισμού, σύστημα πυρόσβεσης, σύστημα καμερών ημέρας/νύχτας, λαστιχένιες ερπύστριες από την Soucy και σύστημα επιτήρησης κατάστασης.

Με τα επιπρόσθετα στοιχειά το επίπεδο βαλλιστικής προστασίας του οχήματος μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Το όχημα, διαθέτει, επίσης stealth χαρακτηριστικά, μελλοντικές δυνατότητες αναβάθμισης, χαμηλή στάθμη ήχου, εύκολη συντήρηση και κίνηση σε αστικό περιβάλλον.

Για προστασία, το PMMC G5 μπορεί εξοπλιστεί με ένα τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό. Είχε παρουσιαστεί με τον τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό FLW200+ της Krauss-Maffei Wegmann (KMW) o οποίος διέθετε το πυροβόλο Rh 202 των 20 mm με εκτοξευτές καπνογόνων.

Το όχημα κινείται από τον πετρελαιοκινητήρα 6V199 TE21 της MTU Friedrichshafen ο οποίος είναι συζευγμένος με το κιβώτιο αυτόματης μετάδοσης LSG 1000 HD της ZF Friedrichshafen.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=m4CaUkZUxIA]

6 Σχόλια

 1. AXEΡΩΝ

  «λαστιχένιες ερπύστριες από την Soucy»
  Μονοπώλιο στον τομέα των ταινοερπυστριῶν τεθωρακισμένων οἱ Καναδοί.

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Πάντως, μου κάνει μεγάλη εντύπωση, η σπονδυλωτή διαμόρφωση του οχήματος.
   Αν δείτε στο βίντεο, με τη χρήση μόνο ενός οχήματος, ο διοικητής λόχου-μονάδας, έχει στη διάθεση του ακόμη πέντε οχήματα!
   Στα μείον η χρήση παράθυρων για τον οδηγό!

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἡ σπονδυλωτή διαμόρφωση δέν με γοητεύει ἰδιαίτερα,μπορεί να εἶναι ἐλκυστική για την εἰρηνική περίοδο,ἀλλά ἔχει και οὐρές που θα ἀποτελέσουν βαρίδι σε περίοδο ἐπιχειρήσεων,ὅπως για παράδειγμα ἡ πρόβλεψη και μεταφορά συλλογῶν,ἀλλά και ἡ ἑνδεχόμενη ἑγκατάσταση τους ὑπό πίεση.
    Ἐγώ στέκομαι στον ὅγκο και βάρος του ὁχήματος,δυόμισυ-τρείς φορές μεγαλύτερα του Μ-113,ἀλλά με το ἴδιο πάνω-κάτω ἐπιπεδο προστασίας,χώρια το κόστος ἀγορᾶς και χρήσεως,που με βάση ἕστω και μόνο το βάρος,θα εἶναι ἐπιεικῶς τριπλάσιο.
    Και ὅλα αὐτά,για να μεταφερθοῦν τόσοι ὁπλίτες,ὅσοι και στο Μ-113.
    Παραείναι ἀκριβό το γούστο για τα δεδομένα μας.

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Ναι, η αλήθεια είναι πως η σπονδυλωτή σχεδίαση είναι πανάκριβη και αρκετά βαριά για τα δεδομένα τυο ΕΣ, αλλά σκέψου, με ένα όχημα και τις αντιστοιχείς συλλογές έχεις στην ουσία ακόμη 5.
    Η μεταφορά συλλογών πιστεύω εν καιρώ επιχειρήσεων δεν θα είναι άμεσα δυνατή, πάντα για τον ΕΣ, γιατί θα απαιτούντο και γερανοφόρα οχήματα τα οποία θα αναλάβουν τις αλλαγές των πλαισίων αλλά και ένας μεγάλος αριθμός φορτηγών για την μεταφορά των συλλογών.
    Η εταιρεία παρουσιάζει όσο γίνεται περισσότερες δυνατότητες για το προϊόν που πουλά, είναι λογικό, είναι ένας έμπορας που προσπαθεί να πουλήσει, εμένα μου αρκεί η ανακατασκευή των υφιστάμενων M113, στο επίπεδο του G5 από ελληνικά χέρια για Έλληνες χειριστές, και θα ήταν φθηνότερη απο την αντίστοιχη των Γερμανών.

   • Ranger

    Όντως ενδιαφέρον η σπονδυλωτή του σχεδίαση αν και δεν νομίζω να έβρισκε ιδιαίτερη θέση στο δόγμα του ΕΣ. Το διπλάσιο βάρος του από το μ113 (σχεδόν ίδιο βάρος με το ascod νομίζω) δεν υπονοεί και πολύ καλύτερη θωράκιση; Αν όχι πολύ καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα θα ήταν ένα εγχώριο πρόγραμμα αναβάθμισης των μ113 όπως αυτό που εφάρμοσαν οι Καναδοί (Armoured Personnel Carrier Life Extension).

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Το βάρος ἀπό μόνο του δέν δημαίνει πολλά πράγματα,ὁ βαθμός προστασίας προκύπτει ἀπό σειρά παραμέτρων,ὅπως τόννος θωρακίσεως ἀνά κυβικό μετρο ὅγκου (το πιό «γκαραντί» κριτήριο),ὁ συνολικός ὅγκος και κυρίως το ὕψος,που καθιστᾶ το ὅχημα πιό εὐπρόσβλητο,και ἡ κλίση της θωρακίσεως,ὅταν μιλάμε για ὀριζόντια προσβολή,ἑνὼ για την περίπτωση κάθετης προσβολῆς,ὅπως μέσα σε πόλεις,ἀπό σημεία ὅπως οἱ στέγες/ἐξώστες ὑψηλώτερων κτιρίων,τότε παίζει ρόλο και ἡ προβαλλόμενη ἐπιφάνεια,π.χ ἡ ὀροφή πύργου του Μ1 εἶναι σχεδόν ἕνα γήπεδο του μπάντμιντον,ἑνὼ του Τ72 σαφῶς μικρότερος,και με κλίση μάλιστα,και οὔτω καθεξὴς.
    Στην περίπτωση του PMMC G5,το διπλάσιο βάρος πρέπει να προστατέψει και διπλάσιο χονδρικῶς ὅγκο (το ὅχημα,ὅπως και το ASCOD 2,μου μοιάζουν για λεωφορεία ἐπί ἐρπυστριῶν).

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: