Το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome». (REUTERS/BAZ RATNER)

Χάκερ οι οποίοι φέρονται να εδρεύουν στην Κίνα υπέκλεψαν δεδομένα από ισραηλινές εταιρείες που εμπλέκονταν στην ανάπτυξη του ισραηλινού αντιπυραυλικού συστήματος «Iron Dome», το οποίο χρησιμοποιείται για την αναχαίτιση επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στόχων, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το αρχικό δημοσίευμα ανέβηκε στο KrebsOnSecurity, την ιστοσελίδα του ανεξάρτητου ερευνητή θεμάτων ασφαλείας Μπράιαν Κρεμπς, και ακολούθησαν σχετικά άρθρα σε διεθνή ΜΜΕ, όπως το Wired, το Business Insider, ο Guardian, o Independent κ.α.

Το εν λόγω δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας ασφαλείας απειλών (threat intelligence) Cyber Engineering Services (CyberESI), κατά τα οποία μεταξύ της 10ης Οκτωβρίου 2011 και της 13ης Αυγούστου 2012 χάκερ οι οποίοι θεωρείται ότι επιχειρούσαν από την Κίνα παραβίασαν τα εταιρικά δίκτυα τριών κορυφαίων ισραηλινών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας- ειδικότερα των Elisra Group, Israel Aerospace Industries και Rafael Advanced Defense Systems.

Όπως αναφέρεται, η CyberESI διαπίστωσε πως οι εισβολείς υπέκλεψαν μεγάλους όγκους δεδομένων από τις τρεις εταιρείες- τα περισσότερα εκ των οποίων αποτελούσαν πνευματική ιδιοκτησία που σχετιζόταν με τους πυραύλους Arrow III, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαλλιστικά βλήματα και άλλες πληροφορίες παρεμφερούς χαρακτήρα.

Κατά τον Τζόζεφ Ντρίσελ, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της CyberESI, η φύση των δεδομένων που υπεκλάπησαν και ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιούνται οι εταιρείες υποδεικνύουν ότι οι χάκερ αναζητούσαν πληροφορίες σχετικά με το διάσημο πλέον σύστημα άμυνας «Iron Dome», στο οποίο αποδίδονται χιλιάδες αναχαιτίσεις ρουκετών, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Elisra και η Rafael δεν προέβησαν σε σχόλια στο KrebsOnSecurity, ενώ εκπρόσωπος της Israel Aerospace Industries έκανε λόγο για «παλιά νέα», χωρίς ωστόσο να υποδείξει παλαιότερα σχετικά δημοσιεύματα.

Επίσης, η εταιρεία δεν απάντησε σε ερώτημα σχετικά με το αν είχε προβεί σε ενημέρωση αμερικανικών εταιρειών με τις οποίες υπήρχε συνεργασία για την παραβίαση- δηλώνοντας ότι το όλο ζήτημα είχε αντιμετωπιστεί βάσει των προβλεπομένων διαδικασιών και των κανόνων, με τις πληροφορίες να προωθούνται στις αρμόδιες αρχές.

«Η περισσότερη τεχνολογία του Αrrow 3 δεν έχει σχεδιαστεί από το Ισραήλ, αλλά από τη Boeing και άλλες εταιρείες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ντρίσελ.

«Τους δώσαμε αυτή την τεχνολογία και όλα διέρρευσαν. Σε αυτό το πλαίσιο, πρακτικά διέρρευσε υλικό που έχει να κάνει πιθανότατα και με δικά μας συστήματα» πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις, κατά την CyberESI, φέρουν τα χαρακτηριστικά του τρόπου λειτουργίας του διαβόητου «Comment Crew» (ή αλλιώς «Μονάδας 61398») – ομάδας χάκερ που φέρεται να σχετίζεται με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις και θεωρείται πως έχει υποκλέψει terabytes δεδομένων από εταιρείες του χώρου της άμυνας στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Guardian, εκπρόσωπος της Rafael Advanced Systems δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η εταιρεία δεν έχει γνώση περί τέτοιου περιστατικού, καθώς και ότι οι βάσεις δεδομένων της είναι καλά προστατευμένες, βάσει των υψηλότερων προδιαγραφών.

Σύμφωνα με άρθρο του Business Insider, η επιτυχία του Iron Dome φαίνεται ότι το κατέστησε εξαιρετικά ελκυστικό στόχο για την Κίνα, παρά τη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ, και παρά το ότι το συγκεκριμένο είναι μάλλον περιορισμένης χρησιμότητας πέρα από τα δεδομένα του Ισραήλ.

naftemporiki.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: