Αποτελεί την πιο ματωμένη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Αποτελεί την πιο ματωμένη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 υπήρξε η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μαύρη επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα τιμηθεί και φέτος με εκδηλώσεις από Περιφέρειες, δήμους και συλλόγους σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. Ιδιαίτερο βάρος ρίχνουν οι τοπικοί φορείς στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θράκη, σε μια προσπάθεια να τονωθεί το πληγωμένο εθνικό φρόνημα των πολιτών, που βλέπουν καθημερινά την αύξηση της επιρροής του DEB και των ανθελληνικών μηχανισμών.

Στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθεί έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Ηρώο της πόλης, δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Κομοτηνής. Παρόμοιες θα είναι και οι εκδηλώσεις μνήμης στη Ξάνθη, όπου θα γίνει έπαρση της σημαίας, δοξολογία στον καθεδρικό ναό της του Θεού Σοφίας, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης και εκδήλωση από τον σύλλογο Μικρασιατών Ξάνθης Αλησμόνητες Πατρίδες.

«Οι εκδηλώσεις στη μνήμη των αδικοχαμένων ελληνικών ψυχών της Μικράς Ασίας αποτελούν το μικρότερο δείγμα τιμής που μπορούμε να αποδώσουμε. Τα τελευταία χρόνια, στη Θράκη, η σημασία τους είναι ιδιαιτέρως σημαίνουσα λόγω της γενικότερης κατάστασης και της διαρκώς αυξανόμενης δυναμικής των ανθελληνικών στοιχείων» αναφέρει στη εφημερίδα «δημοκρατία» ο υποστράτηγος εν αποστρατεία και πρόεδρος της Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού της Ξάνθης Γεώργιος Γεωργιάδης.

Οπως αναφέρει σε ένα αφιέρωμά του ο Βλάσης Αγτζίδης (διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας), «το κόστος της καταστροφής του 1922 ήταν τεράστιο για τον Ελληνισμό της καθ´ ημάς Ανατολής. Ο Τζορτζ Χόρτον, Αμερικανός πρόξενος στη Σμύρνη την περίοδο των τραγικών γεγονότων, υπολόγισε σε περισσότερους από 1.000.000 τους Ελληνες που εξοντώθηκαν στο σύνολο του μικρασιατικού χώρου κατά τη διάρκεια των εθνικών εκκαθαρίσεων. Με βάση την οθωμανική απογραφή, οι Ελληνες στον μικρασιατικό χώρο ξεπερνούσαν τα 2.500.000 πριν από την έναρξη του Α´ Παγκόσμιου Πολέμου. Η επόμενη καταγραφή τους γίνεται στην Ελλάδα το 1928. Καταγράφονται λίγο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο».

 

Αριστείδης Μάτιος

dimokratianews.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: