Παράδοση – Παραλαβή της Διοίκησης του Κέντρου Ενημέρωσης Αεράμυνας. (ΓΕΑ)

Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ενημέρωσης Αεράμυνας (Κ.ΕΝ.Α), στις εγκαταστάσεις της ΥΠΑ/ΥΕΠ/ΚΕΠ/ΑΘ-ΜΑΚ, παρουσία του Α΄ Κλαδάρχη του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, Ταξίαρχου (Ι) Παναγιώτη Σκαρπέτα, ως εκπροσώπου του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση, η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης του ΚΕΝΑ, από τον Σμήναρχο (ΕΑ) Ελευθέριο Πρέκα στον Σμήναρχο (ΕΑ) Νικόλαο Κλώντζα.

Παράδοση – Παραλαβή της Διοίκησης του Κέντρου Ενημέρωσης Αεράμυνας. (ΓΕΑ)

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ.κ. Παύλος, ο Διοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Ταξίαρχος (Ι) Δημήτριος Κονιδάρης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αεράμυνας του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Ταξίαρχος (ΕΑ) Γεώργιος Ανδρέου, ο Διοικητής της 128 Σμηναρχία Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών (128ΣΕΤΗ), Αντισμήναρχος (ΜΗ) Παναγιώτης Ακινόσογλου, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών από την ΕΜΥ, την 128ΣΕΤΗ και το 2ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής, διατελέσαντες Διοικητές της Μονάδας, απόστρατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Παράδοση – Παραλαβή της Διοίκησης του Κέντρου Ενημέρωσης Αεράμυνας. (ΓΕΑ)

Αποστολή του ΚΕΝΑ

Παροχή πληροφοριών εναερίου κυκλοφορίας στις υπεύθυνες Μονάδες Διευκρίνισης του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ), σχετικά με τις χορηγούμενες άδειες υπερπτήσεων και προσγειώσεων ξένων στρατιωτικών Α/Φ εντός του FIR (Flight Information Region) Αθηνών και τον έλεγχο πολιτικών Α/Φ που προτίθενται να προσγειωθούν σε Α/Δ της ΠΑ, εφόσον διαθέτουν ανάλογη άδεια, με σκοπό την υποβοήθηση του έργου της διευκρίνισης.

Παράδοση – Παραλαβή της Διοίκησης του Κέντρου Ενημέρωσης Αεράμυνας. (ΓΕΑ)

Ιστορικό

Την 10η Ιανουαρίου 1968 ιδρύθηκε το Κέντρο Ενημέρωσης Αεράμυνας (ΚΕΝΑ) με έδρα το Ελληνικό. Το ΚΕΝΑ είχε επιχειρησιακή υπαγωγή στο 28 ΑΤΑ/ΑΚΕ, Διοικητικώς από την 142 ΠΑΕ ενώ Διοικητική Μέριμνα από την 129 ΠΥ.

Την 01 Μαΐου 1970 το ΚΕΝΑ συγχωνεύτηκε μαζί με το Κέντρο Συντονισμού Ερεύνης και Διασώσεως (ΚΣΕΔ) και το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών (ΚΕΠ/ΑΘ) υπό την ονομασία Υπηρεσία Διασώσεως και Πληροφοριών Εναερίου Κυκλοφορίας (ΥΔΠΕΚ), έχοντας έδρα τον Κεντρικό Αερολιμένα Αθηνών στο Ελληνικό. Η ΥΔΠΕΚ είχε επιχειρησιακή υπαγωγή στο Αρχηγείο Αεροπορίας, ενώ Διοικητική υπαγωγή στην 129 ΠΥ.

Το 1973, λόγω μεταφοράς των Υπηρεσιών της ΥΠΑ μεταφέρθηκε στον Ανατολικό Αερολιμένα Ελληνικού ενώ το ίδιο έτος συνδέθηκε τηλετυπικά και με τις Μονάδες του ΣΑΕ.

Παράδοση – Παραλαβή της Διοίκησης του Κέντρου Ενημέρωσης Αεράμυνας. (ΓΕΑ)

Στις 2 Μαρτίου 1976 το Κ.ΕΝ.Α. αποχωρίστηκε από την ΥΔΠΕΚ, έχοντας νέα επιχειρησιακή υπαγωγή στο 28ο ΤΑΔ/ΑΚΕ, Διοικητική υπαγωγή στην 129 ΠΥ και έδρα το Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Το 1996 στα πλαίσια εκσυγχρονισμού της ΥΠΑ εγκαταστάθηκε μία κονσόλα απεικόνισης πληροφοριών RADAR του νέου συστήματος εναερίου κυκλοφορίας της ΥΠΑ PALLAS.

Το 1997 οι τηλετυπικές συνδέσεις της Μονάδος αντικαταστάθηκαν από την ΥΠΑ με το ηλεκτρονικό σύστημα AFTN/CIDIN (AERONAUTICAL FIXED TELECOMMUNICATION NETWORK/COMMON ICAO DATA INTERCHANGE NETWORK).

Το 1999 το Κ.ΕΝ.Α μεταφέρθηκε σε νέα αίθουσα επιχειρήσεων.

Παράδοση – Παραλαβή της Διοίκησης του Κέντρου Ενημέρωσης Αεράμυνας. (ΓΕΑ)

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: