Μαχητικό αεροσκάφος F-35 πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ. (f35.com)

Η Νότια Κορέα οριστικοποίησε επισήμως την επιλογή του μαχητικού αεροσκάφους F-35A Lightning II της Lockheed Μartin (LM) για το πρόγραμμα προμήθειας μαχητικού F-X, ανακοινώνοντας, μέσω της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αμυντικών Προγραμμάτων (DAPA) την πρόθεση, τις επόμενες εβδομάδες, να υπογράψει επιστολή αποδοχής προσφοράς (Letter of Offer and Acceptance) μεταξύ των Κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) και της Νότιας Κορέας για την προμήθεια 40 Διακλαδικών Μαχητικών Κρούσης (JSF) έκδοσης F-35A Lightning II συμβατικής προσγείωσης και απογείωσης (CTOL) συνολικής αξίας 7 δισεκατομμυρίων $ με τις αρχικές παραδόσεις να ξεκινούν το 2018.

«Έχουμε οριστικοποιήσει τη συμφωνία για την προμήθεια 40 F-35A μετά από διαπραγματεύσεις διάρκειας έξι μηνών στην τιμή και τις συνθήκες των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τεχνογνωσίας,» είπε ο εκπρόσωπος τύπου της DAPA, Μπαέκ Γοον-χιουνγκ.

«Ως τμήμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε να αποδεσμεύσει εκατοντάδες μηχανικούς ώστε να υποστηρίξει την μεταφορά τεχνογνωσίας,» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου της DAPA.

«Μας τιμά και μας δίνει μεγάλη αξία, και εκτιμούμε την εμπιστοσύνη που έχει δείξει η Δημοκρατία της Κορέας στο 5ης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος F-35 για να ανταποκριθεί στις απαιτητικές ανάγκες ασφαλείας της στην Κορεατική Χερσόνησο. Προσδοκούμε να κατασκευάσουμε και να παραδώσουμε, εμπρόθεσμα και εντός των ορίων του προϋπολογισμού, την έκδοση F-35A του αεροσκάφους συμβατικής προσγείωσης και απογείωσης (CTOL),» είπε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της LM Aeronautics Ορλάντο Καρβάλιο.

«Η απόφαση αυτή ενδυναμώνει και διευρύνει την μακροχρόνια συνεργασία ασφαλείας και ενισχύει πραγματικά την περιφερειακή σταθερότητα στους μεγαλύτερους συμμάχους μας στον Ανατολικό Ειρηνικό.» πρόσθεσε ο Καρβάλιο.

Η DAPA ανακοίνωσε επίσης  τα σχέδια κατασκευής του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους KF-X .

Στο πλαίσιο του σχεδίου KF-X, η Νότια Κορέα θα κατασκευάσει τουλάχιστον 120 αεροσκάφη με δίδυμους κινητήρες και τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά συστήματα πτήσης μέχρι το 2025 ώστε να αντικατασταθούν τα παλαιά F-4 και F-5.

Μετά από μια ενδελεχή διαδικάσια αξιολόγησης του προγράμματος F-X, η Νότια Κορέα, η οποία ανακοίνωσε για πρώτη φορά  τον Μάρτιο αυτού του έτους την επιλογή του F-35 έναντι του 4ης γενιάς F-15 Silent Eagle της Boeing και του Typhoon Eurofighter της EADS, είναι πλέον η τρίτη χώρα του προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (FMS) που θα αποκτήσει το F-35, μαζί με το Ισραήλ και την Ιαπωνία, οι οποίες χώρες επέλεξαν το F-35A το 2010 και 2011 αντίστοιχα.

Το F-35 Lightning II, ένα μαχητικό 5ης γενιάς, συνδυάζει προηγμένη «αόρατη» τεχνολογία  χαμηλής παρατήρησης με την ταχύτητα και ευελιξία μαχητικού, εκτέλεση δικτυωμένων επιχειρήσεων και προχωρημένης υποστήριξης.

Τρεις διαφορετικές εκδόσεις του F-35 θα αντικαταστήσουν το Α/OA-10 Thunderbolt ΙΙ και F-16 Fighting Falcon της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το F/A-18 Hornet του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και διάφορα μαχητικά σε περίπου 10 χώρες. Μετα την προγραμματισμένη Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (IOC) του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ τον Ιούλι 2015, η ΠΑ και το ΠΝ σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν τις δικές τους IOC το 2016 και το 2018 αντίστοιχα.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: