Τέσσερα Sufa (F-16I) πετούν πάνω από την έρημο του Ισραήλ. (Israeli Air Force/Flickr)

101 χρόνια έχουν περάσει από τις αερομαχίες (dogfights) που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (Α’ ΠΠ). Όμως ακόμη και σήμερα, μετά από τριάντα χρόνια χωρίς ούτε μια αερομαχία, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ (IAF) συνεχίζει να εκπαιδεύεται και προετοιμάζεται για ένα παρόμοιο σενάριο.

23 Ιουλίου 1914, ξεσπά ο Α’ ΠΠ. Ο πόλεμος αυτός σηματοδότησε την έναρξη της πολεμικής αεροπορίας, καθώς περιελάμβανε τις πρώτες αερομαχίες στην ιστορία. Οι αερομαχίες από τότε έχουν γίνει πιο περίπλοκες, αναπτύχθηκαν ειδικά όπλα και αμέτρητες ηρωικές ιστορίες έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι η τελευταία «αερομαχία» της IAF έλαβε χώρα πριν από 30 χρόνια, ένα σημαντικό μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των πολεμικών Μοιρών είναι ακόμη αφιερωμένο στην προετοιμασία για πιθανές αερομαχίες.

«Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι πολύ πιο προηγμένη σε σχέση με άλλες αεροπορίες, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την εξέλιξη των πολεμικών αεροποριών γύρω μας», δήλωσε ο Επισμηναγός Λιορ, υποδιοικητής της Μοίρας «Negev» η οποία χρησιμοποιεί τα μαχητικά αεροσκάφη F-16I. «Η απειλή εξακολουθεί να είναι σημαντική και, ως εκ τούτου όλες οι πολεμικές Μοίρες, είτε προορίζονται για αποστολές κρούσης ή αποστολές αναχαίτισης, προετοιμάζονται για αυτήν σε τακτική βάση. Τουλάχιστον το 50 τοις εκατό της εκπαίδευσης των πολεμικών Μοιρών είναι αφιερωμένη στις αερομαχίες.»

Οι πλατφόρμες της IAF διαθέτουν προηγμένες δυνατότητες οι οποίες θα είναι δίπλα τους σε περίπτωσή αερομαχιών. Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16I “Sufa” διαθέτουν μοναδικές ηλεκτρονικές ικανότητες, μεταφέρουν ιδιαίτερα προηγμένα πυρομαχικά, άριστα συστήματα αυτοπροστασίας και ευρεία εναέρια εικόνα που παρέχεται στην κάσκα του πιλότου από μια ενσωματωμένη οθόνη.

«Μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, οι αερομαχίες περιελάμβαναν αρκετά αεροσκάφη την ίδια στιγμή και υλοποιούταν σε μικρές αποστάσεις, όπου απαιτείτο απο τον πιλότο να πλησιάσει κοντά στο εχθρικό αεροσκάφος και να το προσβάλει από πολύ μικρή απόσταση,» είπε ο Επισμηναγός Λιορ. «Στην σύγχρονη εποχή, αφότου εισήλθαν σε υπηρεσία οι πύραυλοι με RADAR, μπορείς να αναχαιτίσεις ένα αεροσκάφος από μεγάλη απόσταση».

Η σωματική καταπόνηση παράλληλα με τον απρόβλεπτο παράγοντα

Κατά την εξάσκηση στις αερομαχίες, ο πιλότος πρέπει να επιχειρεί κάτω από σημαντική σωματική πίεση που δημιουργείται από τους ελιγμούς του αεροσκάφους, όπως επίσης και ψυχική πίεση.

«Οι αερομαχίες για πάντα θα διεξάγονται υπό συνθήκες αβεβαιότητας και το γεγονός ότι μάχεσαι εναντίον ενός αυτόνομου εχθρού καθιστά την εκπαίδευση ως μια πρόκληση,» προσθέτει ο Επισμηναγός Λιορ. «Η εκπαίδευση στις αερομαχίες δεν αφορά μόνο την συντήρηση της συγκεκριμένης ικανότητας, αλλά την ενίσχυση και άλλων δεξιοτήτων, όπως η λήψη αποφάσεων υπό πίεση, την κατανομή της προσοχής και τον εναέριο προσανατολισμό. Αυτές οι δεξιότητες αποκτούνται κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στις αερομαχίες άλλα επίσης αφορούν και άλλα σενάρια όπου ο πιλότος πρέπει να λαμβάνει γρήγορες και ακριβείς αποφάσεις υπό παρόμοιες συνθήκες.»

Απόδοση απο το Israeli Air Force για την Προέλαση

2 Σχόλια

  1. Χαραλαμπος

    Ας έρθουν μια βόλτα απο Ελλάδα μερια να τους μαχουμε τα παντα για τις αερομαχιες, με εγγύηση επαγγελματία.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: