Ρωσικός πύραυλος-φορέας Proton-M. (© ITAR-TASS/Roscosmos )

Οι εκτοξεύσεις του Proton ανεστάλησαν όταν η Ρωσία απώλεσε έναν πύραυλο-φορέα ο οποίος μετέφερε έναν μεξικάνικο δορυφόρο κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης εκτόξευσης την 16η Μαΐου, το περιστατικό έλαβε χώρα μετά απο ένα παρόμοιο ατύχημα πριν από ενα χρόνο περίπου.

Ένας πύραυλος-φορέας Proton-Μ με το διαστημικό σκάφος Inmarsat-5F3 πρόκειται να εκτοξευτεί την 14:44 ώρα Μόσχας (11:44 UTC) της 28ης Αυγούστου και αυτή θα είναι η πρώτη εκτόξευση μετά το ατύχημα του Μαΐου, δήλωσε την Τρίτη πηγή προερχομένη απο την διαστημική βιομηχανία.

«Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για την 14:44 της 28η Αυγούστου,» ανέφερε η πηγή στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά μετά απο 15 ώρες και 31 λεπτά -απο την στιγμή της εκτόξευσης μέχρι τον διαχωρισμό του διαστημικού οχήματος απο το ανώτερο στάδιο Briz-M.

Οι εκτοξεύσεις του Proton ανεστάλησαν μετά την απώλεια ενος πυραύλου-φορέα απο την Ρωσία φορτωμένου με ένα μεξικάνικο δορυφόρο κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης εκτόξευσης η οποία έλαβε χώρα περίπου ενα χρόνο μετά απο ένα παρόμοιο ατύχημα.

Ο πύραυλος-φορέας Proton-M με την μονάδα επιτάχυνσης Briz-M και τον δορυφόρο Mexsat-1 του Μεξικού εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν την 08:47 ώρα Μόσχας (05:47 UTC) της 16ης Μαίου. Η μονάδα επιτάχυνσης Briz-M με τον μεξικάνικο δορυφόρο αναμενόταν να αποκολληθεί απο τον πύραυλο-φορέα την 08:57 ώρα Μόσχας (05:57 UTC).

Ωστόσο, ενα λεπτό πρίν τον προγραμματισμένο διαχωρισμό, προέκυψε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε υψόμετρο 161 χιλιομέτρων, εξαιτίας της, το τμήμα της κεφαλής του πυραύλου και το τρίτο στάδιο απέτυχαν να αποκολληθούν και καήκαν στα πυκνά ατμοσφαιρικά στρώματα της Γής πάνω απο την περιοχή της Υπερβαϊκάλης στην ανατολική Σιβηρία.

Η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, Roscosmos, κατέληξε στο συμπέρασμα οτι ο πύραυλος-φορέας καταστράφηκε εξαιτίας ενός κατασκευαστικού σφάλματος.

Απόδοση απο το Tass.ru για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: