Πολίτης που βρισκόταν εκεί για να ρίξει μπετόν μίλησε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα«Αφρίκα» και μετέφερε τον διάλογο δύο Τούρκων στρατιωτών.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» με τίτλο «Τους έθαψαν ζωντανούς» αναφέρεται σε Ελληνοκύπριους αιχμάλωτους που είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι της Κερύνειας με τελικό προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας κατά την εισβολή του 1974 και εκεί φέρονται να τους δολοφόνησαν άγρια και να τους έθαψαν.

Πολίτης που βρισκόταν εκεί για να ρίξει μπετόν μίλησε στην «Αφρίκα» και μετέφερε τον διάλογο δύο Τούρκων στρατιωτών: «Και αυτούς να τους μεταφέρουμε στα Άδανα θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στους άλλους. Τους άλλους τους μεταφέραμε, τους δέσαμε τα χέρια και τα πόδια και ζωντανούς τους θάψαμε κοντά σε έναν ποταμό εκεί…Δεν ξοδέψαμε καμία σφαίρα. Επειδή τους θάψαμε στην όχθη, το ποτάμι με το πέρασμα του χρόνου θα τους σκεπάσει και θα τους παρασύρει. Δεν θα μπορούν να βρουν τα ίχνη τους».

Ο αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ ήταν το 1974, περίπου 17 χρονών και ο στρατός του είχε αναθέσει, μαζί με άλλους, να ρίξουν μπετόν στο δρόμο προς το λιμάνι της Κερύνειας για την πρόσβαση εκεί. Εκεί, προστίθεται σύμφωνα με την μαρτυρία, στο ρεπορτάζ του Σενέρ Λεβέντ, έφερναν τους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους στη σειρά και κάθε φορά που γυρνούσαν να τους δουν ο Τούρκος στρατιώτης που ήταν εκεί τους έλεγε να μην κοιτούν προς των μέρος των αιχμαλώτων, αλλά αλλού. Εκεί, άκουσε και τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτών του τουρκικού στρατού ο νεαρός – τότε – μάρτυρας, ο οποίος – ανέφερε ο Λεβέντ – θεωρούσε ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά αυτό και σκέφτηκε πολύ πριν του πει το τί είδε και χρησιμοποίησε πολύ προσεκτικά τις λέξεις θυμούμενος σαν χτες αυτό που έγινε τότε.

Στο άρθρο του Σενέρ Λεβέντ που αναφέρεται στο θέμα, γράφει επίσης ότι στο κήπο της εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα βρίσκεται ο μεγαλύτερος μαζικός τάφο και διερευνάται ο ισχυρισμός ότι ο τάφος αυτός μετακινήθηκε. Ο Σενέρ Λεβέντ γράφει ότι σε εκείνον τον μαζικό τάφο ήταν θαμμένοι οι Ελληνοκύπριοι που είχαν δολοφονηθεί από τα γύρω από την εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα, χωριά. Μετά την ίδρυση της επιτροπής αγνοουμένων στις αρχές του 1990, συνεχίζει ο Λεβέντ, η Τουρκία θέλησε να εξαφανίσει τους ομαδικούς τάφους στην Κύπρο. Και γι` αυτό έστειλε σε ειδική αποστολή κάποιους στο νησί, οι οποίοι είχαν γυρίσει πόρτα πόρτα σε αυτούς που ήξεραν πληροφορίες για τους ομαδικούς τάφους. Ενας εξ αυτών ήταν και ο Κουτλού Ανταλί, σημειώνει ο Λεβέντ, ο οποίος δολοφονήθηκε αργότερα.

Μανώλης Καλατζής

 

protothema.gr

 

5 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Ἄν δινόταν τέτοια πάσσα στο υπουργείο εξωτερικών του Ισραήλ,πόσο θα την αξιοποιούσε άραγε;

  Απάντηση
  • Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ

   Ανάλογα με όσο θα τους επέτρεπαν οι Αμερικάνοι.Τους είδαμε άλλωστε πρόσφατα να τα ξαναβείσκουν με τον Ερντογάν που τους έβριζε καθημερινά και εξόπλιζε τη Χαμάς. Ο θείος Σαμ έχει την τράπουλα, οι υπόλοιποι παίζουν με ό,τι τους δώσει.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Τεμέτερον,δέν μπορώ να ισχυριστώ ότι ξέρω τα παρασκήνια,αλλά νομίζω ότι οἱ Αμερικάνοι δέν ασκούν τόσο ασφυκτικό έλεγχο,και οπωσδήποτε όχι στον επικοινωνιακό τομέα.
    Άλλωστε,δέν είναι μυστικό ότι οἱ Εβραίοι έχουν χτίσει πάνω στο επικοινωνιακό στοιχείο ένα μέρος της εθνικοθρησκευτικής του πολιτικής.
    @npo
    Πρίν μερικά χρόνια,ένας απόστρατος Τούρκος στρατηγός,ὁ Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου,πρώην μέλος της Διοικήσεως Ανορθοδόξου Πολέμου (Özel Harp Komutanligi),είχε αποκαλύψει ότι ακριβώς ἡ ÖHK,στο πλαίσιο επιχειρήσεων υπό πλαστή σημαία (False Flag Operations),είχε στήσει προβοκάτσιες που οδήγησαν στην σύγκρουση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.
    Κάποιος Χριστόφιας,λύσσαξε να «διεκδικήσει μερίδιο» από τις προβοκάτσιες και ακρότητες για λογαριασμό της Ἑλληνικής κοινότητος…

   • npo

    @ ΑΧΕΡΩΝ
    εντάξει, αλλά το αιγαίο ανηκει στα ψαρια του :ρ

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: