Το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) και το Διεθνές Κέντρο της Γενεύης για την Ανθρωπιστική Αποναρκοθέτηση (GICHD) κατέγραψαν 106 συμβάντα που σχετίζονται ή πιθανολογείται ότι σχετίζονται με νάρκες κατά οχημάτων (AVM) κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016.

Τα περιστατικά αυτά προέκυψαν σε 17 χώρες και περιοχές και είχαν ως αποτέλεσμα 220 θύματα (84 θανάτους και 136 τραυματισμούς). Ενώ ο αριθμός των περιστατικών αυξήθηκε κατά 9% περισσότερο εν συγκρίσει με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, τα περιστατικά περιελάμβαναν λιγότερα θύματα (-38%). Δυο τρίτα των θυμάτων καταγράφτηκαν στις τρέχουσες συγκρούσεις σε Ουκρανία, Αφγανιστάν, Μάλι Συριά και Υεμένη. Στην Διεθνή Έκθεση 2015, SIPRI και GICHD κατέγραψαν 598 θύματα σε 178 περιστατικά σε 25 χώρες και περιοχές.

Καθώς οι νάρκες κατά προσωπικού είναι παράνομες από την Σύμβαση για την Απαγόρευση των Ναρκών του 1997, η χρήση των AVM έχει ρυθμιστεί, όπως μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγορευτεί παρά τις σημαντικές ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις.

Όλα τα καταγεγραμμένα συμβάντα και η τοποθεσία και περιγραφή τους είναι διαθέσιμες σε έναν διαδραστικό χάρτη. Ο χάρτης ενημερώνεται ανά εξάμηνο.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: