Ασκήσεις με πυρά για το μεγαλύτερο μέρος της θερινής περιόδου που απομένει στο Κεντρικό Αιγαίο ανακοίνωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία Σμύρνης με NAVTEX που εξέδωσε την Παρασκευή (21.07.2017) το πρωί (724/17). Δεσμεύεται μια περιοχή μεταξύ Ψαρών, Σκύρου και Ευβοίας, η οποία βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, αν και παραβιάζει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, καθώς περιλαμβάνει εκτάσεις μεταξύ των 6 και 10 ναυτικών μιλίων. Η περιοχή δεσμεύεται για την περίοδο 24-27 Ιουλίου και στις 31 Ιουλίου. Επίσης, ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 1-3, 7-10, 14-17, 21-23, 28 και 29 Αυγούστου.

Η γεωγραφική έκταση συμπίπτει σε πολύ σημαντικό βαθμό με μια περιοχή την οποία η Αγκυρα διατηρεί δεσμευμένη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εν είδει μόνιμου πεδίου βολής. Η τουρκική NAVTEX πρακτικά παραβιάζει ένα από τα πρώτα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί προ αρκετών ετών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για ένα άτυπο μεν, ουσιαστικό δε, μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων μέσα στη θερινή περίοδο. Η δέσμευση καθαυτή δεν προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, καθώς δεν αποτελεί πρωτόγνωρη κλιμάκωση, ωστόσο είναι ενδεικτική της έλλειψης καλής θέλησης ακόμη και για διακοπή των στρατιωτικών ασκήσεων μέσα στον Δεκαπενταύγουστο.

Την Παρασκευή (21.07.2017) πραγματοποιήθηκαν λίγες παραβιάσεις και παραβάσεις (συνολικά οκτώ), από ένα ζεύγος F-16 και ένα τουρκικό ελικόπτερο, εστιασμένες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε την Παρασκευή (21.07.2017) η «Καθημερινή» Κύπρου, η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Αγκυρα μελετούν διάφορα σενάρια για το μέλλον της Αμμοχώστου, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται το σταδιακό άνοιγμα του Βαρωσιού. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα παραχωρήσει στους νόμιμους ιδιοκτήτες το δικαίωμα της επιστροφής στα σπίτια τους, κάτι που θα λειτουργήσει και ως επιχείρημα για την παράκαμψη των εμποδίων που δημιουργούνται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Προτού υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο που έχει τη στήριξη σύσσωμης της τουρκοκυπριακής Δεξιάς, θα πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές του Βαρωσιού, κάτι που μπορεί να γίνει είτε με ευρωπαϊκή, είτε με τουρκική οικονομική ενίσχυση.

Βασίλης Νέδος

Πηγή: Έντυπη έκδοση της Καθημερινής (22.07.2017)

 

One Response

  1. ΑΧΕΡΩΝ

    Παρά το άτυπο μορατόριουμ…
    Εδώ ἡ Τουρκία δέν σέβεται ούτε την υπογραφή της,ένα άτυπο μορατόριουμ θα σεβαστεί;
    Τελικά,με κάποιους-κάποιους,όπως με τον Διάβολο και με την Τουρκία,συμφωνίες ΔΕΝ γίνονται.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: