Η Ρωσία φανέρωσε για πρώτη φορά το νέο αεροσκάφος ειδικής αποστολής Ilyushin Il-22PP Porubshchik. Το αεροσκάφος “συνοδείας παρεμβολών” πραγματοποίησε την 12η Αυγούστου την πρώτη δημόσια εμφάνιση του επι τη ευκαιρία της 105ης επετείου της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από την Κούμπινα.

Το Il-22PP ειναι μια πλατφόρμα κατασκοπευτικών σημάτων (SIGINT) και απομακρυσμένων παρεμβολών που έχει κατασκευαστεί πάνω σε μια τροποποιημένη άτρακτό του Il-22 “Coot-B”, η οποία αποτελεί ένα εναέριο σημείο διοίκησης θεάτρου και αεροσκάφος αναμετάδοσης σημάτων που βασίζεται στο πολιτικό αεροσκάφος ελικοστροβιλοκινητήρων Ilyushin Il-18D.

Ενώ το Il-22PP διατηρεί την άτρακτο και το συγκρότημα ισχύος του Il-22, έχει τέσσερα τεράστια αεροδυναμικά καλύμματα τοποθετημένα συμμετρικά σε κάθε πλευρά της ατράκτου. Αυτα περιέχουν δέκτες του συστήματος ηλεκτρονικών αντιμέτρων (ECM) L-415 που κατασκευάστηκε από το ινστιτούτο KNIRTI της Καλούγκα. Ένας άλλος δεκτής ειναι εγκατεστημένος στην ουρά, ενώ μια επιπρόσθετη κεραία ειναι τοποθετημένη κάτω από την άτρακτο. Ένα σταθερό ατρακτιδιο κάτω από την άτρακτο περιέχει 16 εκτοξευτές φωτοβολίδων/τσαφ (chaffs) UV-26M των 26 χιλιοστών για αυτοπροστασία, δύο ακόμα 14 εκτοξευτές των 50 χιλ. (2 ιντσών) ειναι τοποθετημένοι μέσα στο κάτω μέρος της ατράκτου. Το αεροσκάφος έχει εξωτερική εμφάνιση που μοιάζει με τα πολιτικά αεροσκάφη της Aeroflot, παρόλο που διαθέτει την επιγραφή “Ρωσική Πολεμική Αεροπορία” και το έμβλημα του κόκκινου αστεριού. Επίσης διαθέτει την επιγραφή “Il-18” πάνω στην μύτη.

Σύμφωνα με το γραφείο σχεδίασης Myasishchev, το οποίο ειναι υπεύθυνο για την μετατροπή, “το αεροσκάφος προορίζεται για τον εντοπισμό και καταστολή των τελευταίας τεχνολογίας μυστικών και ανθεκτικών στις παρεμβολές συστημάτων των πολεμικών ελέγχων διαφόρων λειτουργιών”. Αυτές ειναι: «ραντάρ, δίαυλοι καθοδήγησης πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-αέρος, δίαυλοι διόρθωσης ενδιάμεσης πτήσης πορείας πυραύλων κρουζ, όπως επίσης και δίκτυα ανταλλαγής τακτικών δεδομένων όπως το Link 16«.

Piotr Butowski

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.Com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: