Την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019, η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφαση της -η οποία εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό- σχετικά με την αντικατάσταση των 437 ελαφριών 4Χ4 οχημάτων πολλαπλών ρόλων (LMV) Iveco Lynx, που αυτήν την στιγμή βρίσκονται σε υπηρεσία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, με 322 νέα οχήματα διοίκησης συνδέσμου (CLV).

Το βελγικό υπουργείο άμυνας θα κινήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια 322 CLV με μια σύμβαση πολυετούς συντήρησης, όπως γίνεται με τα Griffon και Jaguar του προγράμματος CaMo που μοιράζεται από κοινού με την Γαλλία. Τα οχήματα θα αντικαταστήσουν τα 437 Lynx που σήμερα είναι σε υπηρεσία, τα οποία θα αποσυρθούν απο την ενεργό υπηρεσία το 2026, όταν κατασκευάστηκαν το 2005 και εισήλθαν στην ενεργό υπηρεσία το 2007 (στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στον ιστότοπο της βελγικής Άμυνας). Ο εξαιρετικά μικρής διάρκειας χρόνος ζωής των οχημάτων του βελγικού Στρατού εξηγείται από τις ρωγμές στο σκάφος και μετέπειτα στην θωράκιση της οροφής 120 οχημάτων SPS και RPK που είναι εξοπλισμένα με τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (RWS) και επιπρόσθετη θωράκιση, ένα σημαντικό επιπρόσθετο βάρος που δεν προβλέφθηκε από τον κατασκευαστή (4855 κιλά για το βασικό Lynx, 6212 κιλά για την έκδοση RPK και πάνω απο 6383 κιλά για τις εκδόσεις SPS). Στις επιχειρήσεις στο εξωτερικό πολύ περισσότερο απο την χρήση τους στο Βέλγιο και τις ασκήσεις σε νατοϊκές χώρες, οι μηχανικοί παραπονιούνται για το όχημα λόγω της βαριάς και δαπανηρής συντήρησης που απαιτείται από τον τρόπο που χρησιμοποιούνται από τον βελγικό Στρατό.

Το στρατηγικό όραμα για την άμυνα του Βελγίου (2016-2030) είναι ο κατευθυντήριος άξονας μέχρι το 2030 με γνώμονα την αμυντική πολιτική, τις συναφείς επενδύσεις, την εξέλιξη των επιχειρήσεων, της αμυντικής οργάνωσης όπως επίσης και την διαχείριση του προσωπικού. Μετουσιώνει την κυβερνητική συμφωνία και αναπτύχθηκε από ειδικούς της άμυνας, υποστηριζόμενο από το Γενικό Επιτελείο και εμπνεόμενο από τις ιδέες που αναπτύχθηκαν από το κοινοβούλιο και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το αμυντικό στρατηγικό όραμα ανακοινώθηκε την Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2016 μαζί με το εισαγωγικό προοίμιο που θεσπίστηκε απο την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η διάθεση €125,05 εκατομμυρίων για το Lynx που χρησιμοποιείται από τον χερσαίο κλάδο και €16,24 εκατ. για τα οχήματα που είναι σε υπηρεσία με τους κλάδους αεροπορίας και υγειονομικού.

Λέγεται οτι η Nexter πιθανόν θα προτείνει το Serval για τον αντικαταστάτη του LMV, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι τα ελαφριά θωρακισμένα αναγνωριστικά οχήματα της θα συνδυάζονται με τα οχήματα Griffon VBMR και Jaguar EBRC που επίσης αποκτήθηκαν από το Βέλγιο.

Απόδοση/Μετάφραση από το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: