Η Αεροπορία της Ινδονησίας (Tentara Nasional Indonesia – Angkatan Udora: TNI-AU) εξετάζει την προμήθεια δυο Μοιρών μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων Lockheed Martin F-16 (Viper) Block 70/72, όπως ανακοίνωσε ο Αρχηγός της Αεροπορίας Πτέραρχος Γουγού Σουτίσνα.

Η αγορά προγραμματίζεται να συμπέσει με την τρίτη και τελική φάση του προγράμματος εκσυγχρονισμού της TNI-AU – με την ονομασία Minimum Essential Force (MEF)- που θα τρέχει από το 2020 ως το 2024. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η TNI-AU εξετάζει επίσης να οριστικοποιήσει την προγραμματισμένη αγορά του μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-35 από την Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο Πτέραρχος Σουτίσνα.

«Στο επόμενο στρατηγικό σχεδιασμό 2020-24, θα αγοράσουμε δύο Μοίρες», δήλωσε ο Πτέραρχος Σουτίσνα όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Antara. «Θα αγοράσουμε την τελευταία έκδοση Viper Block 72». Πρόσθεσε: «[η σύναψη της σύμβασης για τα F-16V] αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2020. [Τα αεροσκάφη] θα επαυξήσουν την ισχύ μας. Αν τα αποκτήσουμε θα είμαστε μεταξύ αυτών που διαθέτουν τα πιο εξελιγμένα F-16».

Σχολιάζοντας την ενδεχόμενη προμήθεια, ο εκπρόσωπος τύπου της Lockheed Martin δήλωσε την 5η Νοεμβρίου στο Jane’s, «Η Lockheed Martin δεσμεύεται να υποστηρίξει την ινδονησιακή Αεροπορία και να είναι σε ετοιμότητα να υποστηρίξει τις μελλοντικές αμυντικές ανάγκες της».

To Jane’s πιστεύει ότι το F-16V αναγνωρίστηκε από την TNI-AU ως ο αντικαταστάτης του μαχητικού της αεροσκάφους BAE Systems Hawk 109/209, το οποίο είναι σε υπηρεσία με την Αεροπορία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αυτήν την στιγμή η TNI-AU χρησιμοποιεί περίπου 30 Hawks. H TNI-AU εξετάζει την απόκτηση δύο Μοιρών F-16V που θα περιλαμβάνουν 32 αεροσκάφη.

Αυτήν την στιγμή, η TNI-AU χρησιμοποιεί περισσότερα από 30 F-16, 24 εκ των οποίων – στη διαμόρφωση F-16C/D – ανακατασκευάστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν στο πλαίσιο προγράμματος αξίας $670 εκατομμυρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ). Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2017. Τα F-16 της TNI-AU υπηρετούν την 16η Μοίρα της TNI-AU στο Πεκανμπάρου, στην επαρχία Ριάου, και την 3η Μοίρα στο Ισουαγούντι, στην επαρχία Τζάουα Τιμόρ.

 

Jon Grevatt

Απόδοση/Μετάφραση από το Jane’s για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: