Η σλοβακική κυβέρνηση υπέγραψε σύμβαση προμήθειας αξίας €1,6 δισ. ($1,8 δισ.) με το υπουργείο άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) για δεκατέσσερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων Lockheed Martin F-16V Block 70/72.

“Η Σλοβακική Δημοκρατία υπέγραψε επισήμως τα έγγραφα με βάση τα οποία θα αποκτήσει 12 μονοθέσια και δύο διθέσια μαχητικά”, δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι την 12η Δεκεμβρίου.

Η σύμβαση περιλαμβάνει προβλέψεις υποστήριξης όπως επίσης και την εκπαίδευση των ιπτάμενων και πληρωμάτων εδάφους. Περιλαμβάνονται επίσης οι πύραυλοι αέρος-αέρος Raytheon AIM-120C7 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM) και AIM-9X Sidewinder.

Οι Σλοβακικές Ένοπλες Δυνάμεις θα παραλάβουν τα πρώτα τέσσερα αεροσκάφη το 2022, δύο εκ των όποιων θα ειναι διθέσια, και τα υπόλοιπα δέκα μονοθέσια αεροσκάφη από τον Δεκέμβριο του 2023. Το F-16V διαθέτει το ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) Northrop Grumman AN/APG-83 [που προέρχεται απο το F-16E/F Block 60 AN/APG-80 και ειναι επίσης γνωστό ως Κλιμακωτό Ραντάρ Ευέλικτης Δέσμης (SABR)], νέο υπολογιστή αποστολής της Raytheon με ζεύξη δεδομένων Link 16, σύγχρονο πιλοτήριο με οθόνες, ενισχυμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και σύστημα αποφυγής σύγκρουσης εδάφους.

Η Σλοβακία επέλεξε την τελευταία έκδοση του F-16 για να αντικαταστήσει τον στόλο των 12 αεροσκαφών ρωσικής κατασκευής MiG-29 Fulcrum που έχουν απαξιωθεί (μόνο δύο ή τρία αεροσκάφη είναι ταυτοχρόνως αξιόπλοα).

Πηγές από το σλοβακικό υπουργείο άμυνας ανέφεραν οτι θα επεκταθεί η σύμβαση της επιχειρησιακής ζωής του στόλου των MiG-29 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, όταν οι σλοβακικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν παραλάβει και τα δεκατέσσερα αεροσκάφη. Το υπουργείο άμυνας θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί με την Ρωσία ή τρίτες χώρες ώστε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα ανταλλακτικά και εξαρτήματα για τον στόλο των MiG-29.

Jiri Kominek

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: