Η ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) σχεδιάζει να οπλίσει τον στόλο των μαχητικών πολλαπλών ρόλων Sukhoi Su-30MkI με τον πύραυλο αέρος-αέρος πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVRAAM) I-Derby ER (διευρυμένου βεληνεκούς) της ισραηλινής Rafael Advanced Defense Systems από την στιγμή που η υπηρεσία θα παροπλίσει τους ρωσικής κατασκευής πυραυλους αέρος-αερος Vympel R-77 (AA-12 ‘Adder’) το 2021-2022.

Επίσημες πηγές δήλωσαν στο Jane’s οτι η IAF συνομιλεί με την Rafael για την αγορά του I-Derby ER με ενεργή καθοδήγηση ραντάρ, ο οποίος έχει βεληνεκές 100 χλμ, προσθέτοντας ότι η διαδικασία της αγοράς των πυραύλων μπορεί να υλοποιηθεί “σύντομα”.

Οι τελευταίες εξελίξεις ακολουθούν μετά την επιλογή του πυραύλου “βάλλω και ξεχνώ” I-Derby ER, ο οποίος διαθέτει ανιχνευτή ραντάρ μέσω λογισμικού και έναν πυραυλοκινητήρα διπλού σταδίου στερεού καυσίμου, ως ο βασικός πύραυλος αέρος-αέρος για να οπλιστεί το εγχώριας σχεδίασης Tejas Light Combat Aircraft (LCA) μετά τις επιτυχημένες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του τον Ιούλιο 2018.

Μια πρώιμη έκδοση του Derby, η οποία μπορεί να διαμορφωθεί ως πύραυλος επιφάνειας-αέρος, ειναι επίσης τμήμα των 18 συστημάτων αεράμυνας Spyder-SR της IAF που αγοράστηκαν από την Rafael το 2008-2009 για το εκτιμώμενο ποσό του $1 δισεκατομμυρίου.

Η παράδοση των συστημάτων Spyder-SR, η οποία περιελάμβανε 750 πυραυλους Derby, άρχισε το 2012 και ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα.

 

Rahul Bedi

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: