Η Πολωνία υπέβαλλε επίσημο αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) για την αγορά 32 μαχητικών αεροσκαφών Lockheed Martin F-35A Διακλαδικό Μαχητικό Κρούσης (JSF), όπως ανακοινωσε την 28η Μαΐου ο υπουργός άμυνας της χώρας.

Ο Μάριουζ Μπλάζσζακ δήλωσε ότι η Πολωνία κατέθεσε το αίτημα καθώς θέλει να αντικαταστήσει το -εποχής Συμφώνου Βαρσοβίας- οπλοστάσιο μαχητικών αεροσκαφών στο πλαίσιο του προγράμματος Harpia. Σύμφωνα με τον κατάλογο World Air Forces του Jane’s, το εν λόγω παρωχημένο οπλοστάσιο αποτελείται από 21 MiG-29 “Fulcrum” και 26 Sukhoi Su-22 “Fitter”.

Εκτός από τα γερασμένα σοβιετικής κατασκευής αεροσκάφη, η πολωνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει επίσης 48 Lockheed Martin F-16C/D Block 50+ Fighting Falcon. Αν και δεν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Μπλάζσζακ στο Twitter, ειναι πιθανόν ότι αρχικά τα F-35A θα ενισχύσουν αυτά τα αεροσκάφη πριν τελικά τα αντικαταστήσουν.

Σε συνεχεία των F-35A, το αίτημα της Πολωνίας περιλαμβάνει πακέτο υλικοτεχνικής βοήθειας και εκπαίδευσης. Ο υπουργός δεν ανακοινωσε την αξία ή το χρονοδιάγραμμα παραλαβών, αλλά την 16η Μαΐου αποκαλύφθηκε από το υπουργείο εθνικής άμυνας οτι η πρώτη Μοίρα των 16 αεροσκαφών θα παραληφθεί πριν το 2026, με την δεύτερη Μοίρα να ακολουθεί.

Όπως μεταδόθηκε νωρίτερα από το Jane’s, το αίτημα της Πολωνίας για τα F-35A ακολουθεί την διερευνητική επιστολή της ελεγκτικής υπηρεσίας “Επιθεώρηση Οπλισμού” προς το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ για το κόστος και τη διαθεσιμότητα το οποίο απεστάλη την 28η Μαρτίου. Αυτό το αίτημα αναίρεσε την επιστολή που απεστάλη τον Δεκέμβριο του 2018, στην οποία η “Επιθεώρηση Οπλισμού” ζητούσε λεπτομέρειες για τα Lockheed Martin F-16 Block 70 Viper, Boeing F-15 Eagle και F/A-18E/F Super Hornet και το F-35A.

Η αγορά του F-35A αποτελεί μέρος του Σχεδιου Τεχνολογικού Εκσυγχρονισμού 2017-26 της Πολωνίας. Τον Απρίλιο εκπρόσωποι της Lockheed Martin επιβεβαίωσαν ότι πιθανόν να επισπευσθεί η εκπαίδευση των Πολωνών πιλότων και μηχανικών κατά δύο έτη με την χρήση αεροσκαφών της Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: