Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εξέδωσε νέο προεδρικό διάταγμα χορήγησης χάριτος για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν πριν την 14η Σεπτεμβρίου 2019.

“Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εξέδωσε το νομοθετικό διάταγμα υπ’ αριθμόν 20 του 2019 για την χορήγηση γενικής αμνηστίας στα εγκλήματα που διεπράχθησαν πριν την 14η Σεπτεμβρίου 2019”, όπως μετέδωσε το συριακό αραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο (SANA) την 15η Σεπτεμβρίου.

Το διάταγμα απονέμει αμνηστία ή χαλαρώνει την ποινή πολλών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων μερικών που αναφέρονται στον αντιτρομοκρατικό νόμο του 2012.

Σύμφωνα με την αμνηστία της Κυριακής, τα ισόβια θα αντικαταστήσουν τις θανατικές ποινές και η 20ετής φυλάκιση σε καταναγκαστικές εργασίες θα αντικαταστήσει τα ισόβια σε καταναγκαστικές εργασίες και η 20ετής φυλάκιση θα αντικαταστήσει τις ισόβιες ποινές.

Οι φυλακισμένοι που πάσχουν από ανίατες ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θα αποφυλακιστούν.

Το διάταγμα ορίζει την χορήγηση γενικής αμνηστίας στους λιποτάκτες που επιστρέφουν μέσα σε 3 μήνες για αυτούς στο εσωτερικό της χώρας και 6 μήνες για αυτούς που είναι στο εξωτερικό.

Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Δαμασκού εκδίδει γενική αμνηστία από τα πρώτα χρόνια του πολέμου. Τα τελευταία χρόνια εκδόθηκαν αρκετές αμνηστίες. Ωστόσο, περιορίστηκαν στους λιποτάκτες και ανυπότακτους.

Με την έκδοση γενικής αμνηστίας για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, η Δαμασκός πιθανόν να προσπαθεί να καθησυχάσει τους Σύρους πρόσφυγες που σκέφτονται να επιστρέψουν πίσω στην χώρα.

Απόδοση/Μετάφραση απο το southfront.org και το AP για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: