Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας*

Το Πανεπιστήμιο Liberec στην Τσεχία, παρουσίασε σε πρόσφατο βίντεο, ένα νέο ύφασμα που αναπτύσσει σε συνεργασία με το στρατό της χώρας. Το ύφασμα είναι βαμμένο με θερμοχρωμική βαφή και μπορεί να αλλάξει τον τόνο του χρώματος (σκούρο ή ανοιχτό) ανάλογα με τη μεταβολή της θερμοκρασίας που επικρατεί στο περιβάλλον. Οι δοκιμές κατέδειξαν πως το εύρος αυτής της θερμοκρασίας είναι απο 37 – 40 βαθμούς Κελσίου.

Τα θερμοχρωματικά χρώματα χρησιμοποιούν δύο τεχνολογίες, αυτή του λευκοχρώματος και υγρούς κρυστάλλους. Ανάλογα με το επίπεδο φωτεινότητας που δέχεται το χρώμα ή τη θερμοκρασία, η κρυσταλλική μοριακή δομή του χρώματος μεταβάλλεται με τέτοιο τρόπο ώστε να απορροφά και να εκπέμπει το φως σε διαφορετικό μήκος κύματος, εμφανίζοντας έτσι διαφορετικές αποχρώσεις. Φυσικά καθώς η χρωστική ψύχεται, έχουμε επαναφορά στο κανονικό χρώμα.

Όπως δήλωσαν οι μελετητές του πανεπιστημίου, το μοναδικό πρόβλημα είναι πως τα θερμοχρωματικά χρώματα ”σκληραίνουν” τη δομή του υφάσματος, με αποτέλεσμα να προκαλούν θρόισμα κατά τη χρήση (ανάλογο με αυτό των στολών goretex), αλλά με περισσότερες δοκιμές πιθανότατα θα απαλειφθεί αυτή η παρενέργεια.

Δείτε το σχετικό βίντεο δοκιμών στον παρακάτω σύνδεσμο:

*O Βασίλης Καραβίδας είναι διαχειριστής της ομάδας «ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ! ΑΡΜ!» στο Facebook.

Αρέσει σε %d bloggers: