Σύμφωνα με φωτογραφίες που λήφθηκαν κατά την τουρκική επιχείρηση εισβολής στην βόρεια Συρία με την ονομασία επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης”, η Τουρκία ανέπτυξε τα αναβαθμισμένα κύρια άρματα μάχης (MBT) M60T εξοπλισμένα με το σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) Pulat. Οι φωτογραφίες έδειχναν τα άρματα που αναπτύχθηκαν στην περιοχή του Ακτσακαλέ απέναντι απο την συριακή συνοριακή πόλη Ταλ Άμπιαντ, έναν από τους κύριους αρχικούς αντικειμενικούς σκοπούς. Εμφανίστηκαν δύο διαφορετικοί τύποι αναβαθμισμένων M60, και οι δύο ήταν εξοπλισμένοι με έναν τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού και δέκτες προειδοποίησης λέιζερ τοποθετημένους πίσω από τους εκτοξευτές καπνογόνων στο μπροστινό και πίσω μέρος των πύργων τους.

Κάποια απο τα άρματα είχαν επίσης εμφανιστεί να διαθέτουν στοιχεία του APS Hard-Kill Pulat τοποθετημένα στα σκάφη τους, με ένα υποσύστημα να είναι τοποθετημένο στο πίσω μέρος στην δεξιά πλευρά της εξαγωγής καυσαερίων και ένα δεύτερο πάνω στο αλεξιβόρβορο μεταξύ του πρώτου και δεύτερου τροχού υποστήριξης.

Αυτό υποδηλώνει ότι η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που αναπτύσσει APS στο επιχειρησιακό θέατρο.

©Bakr Alkasem/AFP | Τουρκικό άρμα μάχης M60T με τον πύργο ασφαλισμένο σε θέση πορείας. Στην φωτογραφία φαίνεται το ηλεκτροοπτικό σύστημα ιστού TEPES (αριστερά), ένας τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού που πιθανόν είναι ο Aselsan SARP (δεξιά), και δέκτες προειδοποίησης λέιζερ (τοποθετημένοι πάνω στο πλέγμα του καλαθιού) την 11η Οκτωβρίου 2019.

Κάποια από τα άρματα M60 ήταν εξοπλισμένα με το τηλεσκοπικό σύστημα περισκοπίου (TEPES) της Aselsan πάνω στους πύργους τους δεξιά του τηλεχειριζόμενου σταθμού οπλισμού.

Με εξαίρεση το APS Pulat, όλα τα επιπλέον στοιχεία ήταν σκεπασμένα με καλύμματα. Ωστόσο, το σχήμα τους και οι τοποθεσίες τους ταίριαζαν με αυτές που έχουν εντοπιστεί στις εικόνες που έχουν αποδεσμευτεί απο την Aselsan και το άρμα επίδειξης του M60T που παρουσιάστηκε στην έκθεση IDEF που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη νωρίτερα αυτό το έτος.

Σχόλιο: Στην τελευταία επιχείρηση εισβολής της Τουρκιάς στην Συρία δεν κυκλοφόρησαν βίντεο στο ίντερνετ από κινητά τηλεφώνα ή άλλες φορητές συσκευές που να δείχνουν τις επιχειρήσεις των τουρκικών τεθωρακισμένων στην Συρία. Ή οι Τούρκοι μάθανε από τα λάθη και τις μεγάλες απώλειες που είχαν στην Αλ Μπαμπ, και αυτήν την φορά κράτησαν τα άρματα τους πίσω από την πρώτη γραμμή ή τελικά το APS Pulat έκανε τη δουλεία του και έτσι δεν υπήρξαν εκείνα τα εντυπωσιακά βίντεο που έδειχναν τις καταστροφές των τουρκικών αρμάτων από τα αντιαρματικά συστήματα των Κούρδων.

Όπως και να ‘χει, οι Τούρκοι το “ψάχνουν”…

Samuel Cranny-Evans

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: