Το υπουργείο εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ενέκρινε την πώληση 32 Διακλαδικών Μαχητικών Κρούσης F-35 στην Πολωνία με εκτιμώμενο κόστος $6,5 δισεκατομμυρίων.

Η υπηρεσία ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας (DSCA) μεταβίβασε το απαιτούμενο έγγραφο στο Κογκρέσο σχετικά με την ενδεχόμενη πώληση, η οποία θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικές Πωλήσεις Εξωτερικού (FMS) των ΗΠΑ, την 10η Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα η Πολωνία αιτήθηκε την αγορά 32 Διακλαδικών Μαχητικών Κρούσης F-35 συμβατικής απο-προσγείωσης (CTOL) και 33 κινητήρων F-135 Pratt & Whitney.

Επίσης, στα πακέτα πώλησης περιλαμβάνονται Συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου, Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Υπολογιστών και Πληροφοριών / Επικοινωνίας, Πλοήγησης και Αναγνώρισης (C4I/CNI), Αυτόνομο Σύστημα Καθολικής Λογιστικής Υποστήριξης (ALGS), Αυτόνομο Σύστημα Πληροφοριών Επιμελητείας (ALIS), Εξομοιωτής, Ικανότητα Χρήσης Οπλισμού και αλλά υποσυστήματα, χαρακτηριστικά και ικανότητες, φωτοβολίδες υπερύθρων F-35, κέντρο επαναπρογραμματισμού, επιμελητεία βάσει απόδοσης, εξέλιξη/ενσωμάτωση λογισμικού, υποστήριξη μεταφοράς και ανεφοδιασμού αεροπλάνων, εξοπλισμό υποστήριξης, εργαλεία και δοκιμαστικό εξοπλισμό, ραδιοεπικοινωνιακό εξοπλισμό, ανταλλακτικά και εξαρτήματα, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικό εξοπλισμό, βιβλιογραφία και τεχνικά εγχειρίδια, μηχανική και τεχνική υποστήριξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον εργολάβο και άλλα συναφή στοιχεία υποστήριξης επιμελητείας και προγράμματος.

Τα εξελιγμένα μαχητικά αεριωθούμενα πέμπτης γενιάς αγοράζονται στο πλαίσιο του προγράμματος Harpia (Harpy) της πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας για την αντικατάσταση των σοβιετικής εποχής μαχητικά που χρησιμοποιεί τα οποία αποτελούνται από 21 αεριωθούμενα MiG-29 Fulcrum και 26 Sukhoi Su-22 Fitter. Η προτεινόμενη πώληση των F-35 θα ενισχύσει τις αεροπορικές και αέρος-εδάφους ικανότητες προστασίας της πολωνικής Αεροπορίας.

Η πολωνική Αεροπορία χρησιμοποιεί επίσης 48 αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεριωθούμενα Lockheed Martin F-16C/D Block 50+ Fighting Falcon. Τα νεοαποκτηθέντα F-35A αρχικά θα συμπληρώσουν τα F-16 αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα τα αντικαταστήσουν στο μέλλον.

Αρέσει σε %d bloggers: